FN: Fattigdommen i Afghanistan er eksploderet siden Talebans magtovertagelse
Foto: UNHCR/ Andrew McConnell
Antallet af afghanere, der lever i fattigdom, er næsten fordoblet til 34 millioner, siden Taleban-bevægelsen overtog magten i landet for lidt over halvandet år siden. Det viser nye tal fra FN’s Udviklingsprogram, UNDP. Tallene kommer sammen med en ny rapport om Afghanistan, der kan læses her.
Der bor omkring 41 millioner mennesker i Afghanistan, så det svarer til, at 83 procent af befolkningen lever i fattigdom. I 2020 var tallet 19 millioner, altså ca. 50 procent af den samlede befolkning.
Fattigdommen har tvunget nogle til at sælge deres hjem, jord eller sågar nyrer for at få en indkomst. Andre har været tvunget til at handle med deres børn. Enten ved at sende dem ud og tjene penge eller ved at sælge unge piger til brude.
Omfattende udenlandske hjælpeprogrammer er skåret markant ned siden Taleban overtog magten i Afghanistan, og mange lande har nægtet at samarbejde med Taleban-myndighederne i Kabul.
Selv de ngo’er, der fortsat er i landet for at yde livsvigtig hjælp, har mødt massiv modstand. Først gav Taleban-regeringen ordre om, at afghanske kvinder ikke må arbejde for ngo’er, og for få uger siden blev ordren udvidet, så kvinderne heller ikke længere må arbejde for FN i landet. Det stiller FN i en nær umulig situation, da den enten må imødekomme Talebanernes krav eller opgive at være i landet.
Mange ngo’er har i protest mod beslutningen om at trække kvinderne ud af arbejdsstyrken indstillet deres arbejde i landet.
FN har tidligere udtrykt, at der er behov for at indsamle 4,6 milliarder dollars, alene til at give humanitær nødhjælp til Afghanistan. Det er det største beløb nogensinde til et enkelt land.
Vi har i øvrigt tidligere skrevet om de ændrede asylregler for afghanske kvinder, der søger ophold i Danmark. Læs mere her.
På samme måde har vi spurgt Udlændinge- og Integrationsminister Kaare Dybvad Bek om ophold til de afghanske mænd, der blev evakueret fra Afghanistan. Læs henvendelsen her, og hans svar her.