Pigtråd /Foto af NEOSiAM 2021 fra Pexels
28. april 2021

Konventionsbrud & menneskerettighedskrænkelser

I to syriske fangelejre sidder 7 kvinder og mindst 19 børn med tilknytning til Danmark. Danmark har hidtil afvist at hente dem hjem, hvad der har affødt en krads kritik fra menneskerettighedseksperter i FN-systemet. Men Danmark afviser stadig et ansvar.

“Den danske regering har forpligtelser. Den kan ikke bare vælge og vrage, hvilke statsborgere man beskytter. Det er netop det fundamentale princip for menneskerettigheder. Det er ikke en a la carte-menu,” siger den irske Fionnuala Ní Aolaín, specialrapportør for fremme og beskyttelse af menneskerettigheder i FN, og og fortsætter: “Danmark definerer sig som demokrati- og menneskerettighedsforkæmpere. Men der er en kæmpe forskel på, hvad Danmark siger i forhold til menneskerettigheder, og hvad Danmark så praktiserer i forhold til sine egne statsborgere.”  

Læs interviewet på dr.dk her

Allerede tilbage i februar rejste eksperterne kritikken direkte overfor Danmark (og 56 andre lande) i en skriftlig henvendelse, hvor de kraftigt opfordrede til at hente egne statsborgere hjem fra lejrene.    

Den gentagne kritik kommer kun en uge før Danmark skal i den varme stol i FN’s Menneskerettighedsråd i anledning af Universal Periodic Review. 

 

Foto af NEOSiAM 2021 fra Pexels