UNGA Hall ceiling UN Photo/ UN Photo/Manuel Elías
21. september 2021

FN-ugen er over os

Dén uge i året, hvor FN’s hovedkvarter og gaderne omkring summer af lyden fra stats- og regeringsledere, diplomater, embedsmænd, NGO’ere og flere til, der bevæger sig i én strøm mellem den imposante generalforsamlingssal, sideevents, bilaterale møder og konsultationer, som aldrig synes at holde pause.

Sådan bliver det ikke helt i år. Omend ‘FN-ugen’, som den kaldes, ikke bliver helt så mennesketom, som den var sidste år, så kaster COVID-19 stadig sine skygger, og der er simpelthen færre fysiske events, ligesom færre repræsentanter tager rejsen til New York. Men der er stadig en masse at glæde sig til. 

I dag kl. 15 dansk tid begynder højniveaudelen af FN’s Generalforsamling. Det er 76. gang FN’s efterhånden 193 medlemslande forsamles, og i år under temaet: "Building Resilience through hope to recover from COVID-19, rebuild sustainably, respond to the needs of the planet, respect the rights of people, and revitalise the United Nations.”

Et ærværdigt tema, men, ifølge FN’s generalsekretær, Antonio Guterres selv, også noget op af bakke med tanke på den hardline relation mellem Kina og USA, konsekvenserne af klimaforandringerne, der - igen i år - har sat nye rekorder og ikke mindst den fejlslagne globale koordinering af indsatsen mod COVID-19. 

Det er tid for verdens ledere - for os alle - at bevæge os fra ord til handling. Og det er også budskabet fra Guterres med hans seneste rapport ‘Our Common Agenda’. Ligesom det helt sikkert vil være budskabet fra ham, når han går på talerstolen i dag kl. cirka 15 dansk tid. 

Med rapporten har medlemslandene redskaberne til at skabe et tiltrængt momentum for et styrket og revitaliseret FN, der kan tjene til en mere retfærdig og bæredygtig verden. Men det kræver politisk vilje og ikke mindst handlekraft fra medlemslandene - også når de er hjemme fra de bonede gulve i New York igen. 

Taler og møder… Og flere taler og flere møder! 

Efter generalsekretæren vil - traditionen tro - først Brasilien, dernæst USA tale, og mange ser især frem til at se Joe Biden på talerstolen. Fra sin tid som vicepræsident var han kendt - og anerkendt - for at være en stærk støtte og fortaler for multilateralismen. Og selvom der ikke er nogen grund til at tro, at præsident Biden eller hans administration vil fravige den kurs, er det dog ikke mange uger siden, USA trak sig ud af Afghanistan og ud af den militære koalition, og korthuset ramlede, ligesom Frankrig mildest talt så rødt efter en ny forsvarsalliance mellem USA, Australien og Storbritanien og dermed en mistet ubådskontrakt på over 400 milliarder kroner. 

Spændende bliver det også at høre Kina, der ligedan taler tirsdag, og senere samme dag vil de EU-interesserede nok også tune ind for at høre hhv. Polen og Ungarn.  

Du vil kunne følge dem alle via livestream fra New York på UN Web TV, og her på siden vil vi samle højdepunkter, som ugen skrider frem. Heriblandt den danske statsminister, der lige nu forventes at tale sent fredag aften dansk tid. Se dagens talerække på FN’s egen hjemmeside, hvor du også finder links til billeder, talerne, dokumenter og meget mere. 

Udover talerne er der en lang række handlings- og løsningsorienterede topmøder og konferencer på programmet, herunder

22. september: 20 års jubilæet for Durban Deklarationen [gå til hjemmesiden] 

23. september: Transforming Food Systems [gå til hjemmesiden] 

23. september: Debat i Sikkerhedsrådet om klima og sikkerhed [gå til hjemmesiden]  

24. september: Højniveaudialog om energi [gå til hjemmesiden]  

 

UN Photo/ Manuel Elias