UN emblem/ Roberta Politi
10. september 2021

‘Our Common Agenda’

Fra ord til handling. På mandat fra FN’s medlemslande præsenterer generalsekretær Antonio Guterres i dag sine anbefalinger til ‘Vores fælles fremtid’. Blandt hovedpunkterne vil - sandsynligvis - være en netværksbaseret og inklusiv multilateralisme, en ny social kontrakt og et FN 2.0.

Vi er mange, der har set frem til offentliggørelsen af generalsekretærens rapport. Vores forperson, Jens Christian Wandel siger i den forbindelse: 

”Der står selvfølgelig klima, der står fred, der står menneskerettigheder. Men der står også nye områder som cyber security, områder omkring kunstig intelligens. Og så lægger generalsekretæren også vægt på, at vi, som FN, skal til at tænke mere på, hvad der sker i det ydre rum. 

Vi plastrer det til med satellitter og putter en masse af vores kommunikationer op, men kan vi også holde fred, kan vi holde rummet frit for skrald og kan vi styre det sammen, uden at det bliver militariseret. Det er nogle af de emner, som generalsekretæren tager op i Vores Fælles Fremtid.”

Du kan se eller gense præsentationen til Generalforsamlingen her eller læse hele rapporten her 

Rapporten er et resultat af UN75-erklæringen, der blev vedtaget 21. september 2020, og hvormed FN’s medlemslande gav generalsekretæren mandat til “at rapportere tilbage med anbefalinger til, hvordan vi fremmer vores fælles dagsorden, og reagerer på nuværende og fremtidige udfordringer.”  

På den baggrund indledte Guterres tidligere på året forberedelserne, der omfattede konsultationer med medlemsstater, ungdomsrepræsentanter, FN-ansatte og embedsmænd, akademiske eksperter og repræsentanter fra civilsamfundet. 

Rapporten om onlinekonsultationerne ”We the Peoples” med civilsamfundet, som genererede 523 forslag til et stærkere FN fra 1.759 deltagere fra 147 lande, vil også blive frigivet den 10. september.