Trump UN Photo/Eskinder Debebe
1. oktober 2019

Elefanten i generalforsamlingens rum

Det var ikke nogen overraskelse, at den tale, som USA’s præsident holdt sidste uge i FN’s generalforsamling, var udfordrende. Det var også tilfældet de to tidligere gange, han havde muligheden for at tale til verdenssamfundet fra FN’s talerstol.

Men denne gang var der ikke tale om nogen direkte voldelig trussel imod Nordkoreas ’little rocket man’ eller imod præsteskabet i Teheran. Sammen med Kina fik de dog i alt andet end diplomatiske vendinger læst teksten af USA’s præsident. Men alt i alt en afdæmpet Trump. Ingen egentlige skandaler.

Alligevel var der en bestemt passus i talen, som vakte opsigt.

’Wise leaders always put the good of their own people and their own country first. The future does not belong to globalists.  The future belongs to patriots.’

Disse linjer og andre passager i talen, hvor det proklameres, at USA aldrig vil blive socialistisk, at grænsekontrol er nødvendig for at stoppe menneskesmugling, samt at USA aldrig vil ratificere konventionen om kontrol med våbenhandel. fordi det vil krænke amerikaneres forfatningsmæssige rettigheder, er klart henvendt til Trumps hjemmepublikum.

Men i FN-sammenhæng er det et brud med de grundlæggende principper for organisationens eksistens. Det er en total afvisning af, at løsningen af globale problemer er et fælles ansvar, som er til alles fordel.

Men retorisk postulerer Trump samtidig en modsætning mellem ’globalism’ og ’patriotism’, som er ødelæggende. En modsætning, som helt bevidst underminerer enhver form for multilateralt samarbejde.  

Derfor var det så oplagt, at EU’s afgående formand for Ministerrådet, Donald Tusk, blev den, som identificerede ’elefanten i rummet’ og i helt usædvanligt skarpe vendinger satte USA’s præsident på plads. I sit indlæg i generalforsamlingen to dage senere kaldte han modsætningen:

’… false and dangerous, even if it has many followers and powerful propagators. The very idea of the United Nations, just like that of the European Union, is de facto a heroic attempt to overcome such thinking.’

Dermed markerede han samtidig, at FN’s 74.generalforsamling har startet en proces, hvor en række af FN’s stærke medlemslande – Frankrig, Tyskland, Canada m.fl. – har besluttet at styrke det multilaterale samarbejde i ’Alliance for Multilateralism’. Alliancen skal bedømmes på sine resultater i forhold til globale problemer som afrustning, digitalisering og klimatrussel.

Som Tusk udtrykte det:

’…our life can change into hell, if we do not find, here at the United Nations, adequate solutions to global threats’. 

Landsformand Jørgen Estrup. 

_______________________________


Donald Tusk talte torsdag i Generalforsamlingen. Find link til hans tale, samt 'Alliance for Multilateralism' i vores opsamling fra dagen, hvor også udenrigsminister Jeppe Kofod talte. 

Jørgen Estrup deltog i parlamentarikerdelegationen til FN's 74. generalforsamling. Få et et overblik over FN-ugen, der gik, hvem der deltog, Danmark og EU's prioriteter og gode tips til analyser & kommentarer fra vores favoritkilder.  

UN Photo/ Eskinder Debebe