
Nordiske lande samler milliarder til genopbygningen af Syrien
Denne artikel er baseret på en historie fra UNRIC: Nordiske land samler milliarder til gjenoppbyggingen av Syria, udgivet den 19. marts 2025.
Ved EU’s niende Bruxelles-konference om Syrien den 17. marts 2025 har Danmark, Norge, Sverige og Finland givet et klart signal: De nordiske lande står fast i deres støtte til det syriske folk og vil tilsammen yde over 150 millioner amerikanske dollars i bistand i løbet af 2025.
Konferencen, med titlen "Standing with Syria: Meeting the Needs for a Successful Transition", samlede internationale aktører med ét fælles mål – at støtte Syriens befolkning i en tid med stor usikkerhed og behov for genopbygning. For de nordiske lande handler det både om akut humanitær nødhjælp og om langsigtet stabilisering.
Danmark går forrest med rekordbidrag
Danmark annoncerede det største bidrag blandt de nordiske lande: hele 660 millioner danske kroner – svarende til cirka 97 millioner USD. Pengene skal bruges på nødhjælp, genopbygning og stabilisering i Syrien, og indsatsen vil blive ført ud i livet gennem blandt andet Dansk Flygtningehjælp, Røde Kors, ADRA og CARE.
"Det er helt afgørende, at vi fra dansk side understøtter genopbygningen af landet. Med vores bidrag placerer Danmark sig centralt i den internationale indsats for at sikre humanitære tiltag og en langsigtet og holdbar udvikling for Syriens befolkning," udtalte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med konferencen.
Norge styrker Syriens infrastruktur og fødevaresikkerhed
Norge har forpligtet sig til at yde 400 millioner norske kroner (ca. 38 millioner USD) til Syrien i 2025. En stor del af den norske støtte går til FN-ledede programmer, som arbejder med genopbygning af kritisk infrastruktur såsom skoler, hospitaler og vandforsyning – samt til projekter, der sikrer adgang til elektricitet i hårdt ramte områder.
Derudover har Norge øremærket 175 millioner norske kroner til fødevarehjælp gennem det internationale initiativ Grain from Ukraine, som sikrer syriske familier adgang til hvede importeret fra Ukraine. En indsats, der samtidig styrker Ukraines økonomi midt under krig.
"Det er afgørende, at syrerne selv leder overgangsprocessen, at sikkerhedssituationen forbedres, og at alle syreres rettigheder respekteres," sagde Norges udenrigsminister Espen Barth Eide.
Finland og Sverige bidrager til fred og beskyttelse
Finland har annonceret et bidrag på 16,5 millioner euro (omtrent 18 millioner USD), med særligt fokus på at støtte en inkluderende politisk overgang og styrkelsen af civilsamfundet i Syrien. Den finske udenrigsminister Elina Valtonen understregede, at "inklusion skal være fundamentet for en varig og troværdig fred."
Sverige vil øge sin støtte med 120 millioner svenske kroner (ca. 12 millioner USD). Heraf går 80 millioner til UNHCR, 20 millioner til UNDP og 20 millioner til ICRC – særligt til indsatser som familiegendannelse og dokumentation af savnede personer.
"De humanitære behov i Syrien er enorme, og situationen er fortsat alvorlig," udtalte Sveriges minister for internationalt udviklingssamarbejde og udenrigshandel, Benjamin Dousa.
Milliarder til en ny begyndelse – men vejen er lang
Efter 13 års krig er Syrien fortsat præget af ødelæggelse, fattigdom og udbredt usikkerhed. Ifølge FN er 70 % af befolkningen – cirka 16,7 millioner mennesker – afhængige af nødhjælp, og over 90 % lever under fattigdomsgrænsen. Samtidig er millioner af syrere internt fordrevne eller flygtet til nabolande som Tyrkiet, Libanon og Jordan.
Bistanden fra de nordiske lande vil blive forvaltet af FN-organisationer og humanitære NGO’er med tilstedeværelse i regionen – herunder UNHCR, UNDP og ICRC samt nationale organisationer som Dansk Flygtningehjælp, Folkekirkens Nødhjælp, Save the Children og ADRA. Midlerne vil ikke blive administreret af den syriske regering.
Trods den massive støtte understreger eksperter, at det vil tage mindst 15 år med høj økonomisk vækst at bringe Syrien tilbage til niveauet før krigen. Men håbet lever, og flere flygtninge giver udtryk for et ønske om at vende hjem – når sikkerheden og levevilkårene tillader det.
De nordiske landes nye tilsagn sender et stærkt signal om solidaritet – og en påmindelse til det internationale samfund om, at Syriens fremtid stadig kræver både handling og opmærksomhed.