
Ligestillingsdebatten skal bredes ud – det handler om at få alle med
Af Martin Merrild og Christoffer Fehsenfeld, kommunikatører i Nossell & Co.
Den 8. marts markeres Kvindernes Internationale Kampdag – en dag, hvor der sættes fokus på ligestilling og kvinders rettigheder verden over. Ifølge FN-forbundets forperson, Jens Wandel, er dagen ikke blot en anledning til at fejre de fremskridt, der er opnået, men også en mulighed for at gentænke, hvordan vi arbejder videre med ligestillingsdagsordenen.
– Det kan godt lyde lidt bombastisk, men det er vigtigt, at der er én dag om året, hvor vi sætter os ned og tænker os rigtig godt om, siger han.
Jens Wandel fortæller videre om baggrunden for FN’s lange arbejde med ligestilling, der går tilbage til 1995, hvor en stor konference i Beijing resulterede i fastlæggelsen af en række ligestillingsprincipper, som i dag er bredt anerkendt.
Han peger på, at der siden dengang er skabt betydelige fremskridt, men at der stadig eksisterer uligheder på flere områder – både globalt og nationalt – ikke mindst når det gælder økonomisk deltagelse.
– FN har været afgørende for at gøre ligestilling til et globalt engagement. FN’s indsats handler ikke kun om objektive fremskridt, men også om at skabe rum for kvinders handlekraft i alle nationer.
Fra kønsfordeling til bredere repræsentation
Wandel påpeger også, at ligestillingsdebatten i Danmark ofte fokuserer på fordelingen mellem mænd og kvinder, men at den i virkeligheden bør handle om langt mere.
– For at komme videre med den vigtige ligestillingsdebat i Danmark skal vi brede diskussionen ud og tænke på inklusion mere end ’bare’ ligestilling – altså fifty-fifty eller 60-40.
Han understreger vigtigheden af at se på repræsentation i en bredere forstand. Ligebehandling handler ikke kun om fordelingen mellem mænd og kvinder, men også om, hvorvidt alle grupper af kvinder har en reel stemme i samfundet.
Faktorer som etnicitet, social baggrund og handicap kan påvirke mulighederne for at blive hørt og deltage på lige fod. Derfor mener han, at ligestillingsdebatten bør favne bredere end traditionelle kønsperspektiver og i højere grad fokusere på inklusion og repræsentation.
Kvindernes Internationale Kampdag er ikke blot en påmindelse om de fremskridt, der er skabt, men også om de barrierer, der stadig eksisterer. Vejen til reel ligestilling kræver, at vi ikke kun taler om mænd og kvinder i traditionelle roller, men også adresserer, hvordan køn, handicap og andre faktorer påvirker mulighederne for at blive hørt og få indflydelse.
Skal vi tage ligestillingsdebatten alvorligt, må vi sikre, at alle stemmer bliver en del af den. Ifølge Jens Wandel bør vi vende tilbage til det grundlæggende princip om ikke at diskriminere og derfra undersøge nye veje til at fremme ligestilling – både mellem mænd og kvinder og på tværs af samfundsgrupper.
– Således kan flere forme deres eget liv og deres egen virkelighed på en måde, de mener er meningsfuld, slutter han.