UN71088271 3528022250227 ED
3. marts 2025

Danmarks FN-repræsentant vil sætte fokus på fred, sikkerhed og internationalt samarbejde i FN’s Sikkerhedsråd

Af Martin Merrild, Nossell & Co. 

De fredsbevarende indsatser vil i den næste måned have højeste prioritet i FN’s Sikkerhedsråd. Sådan sagde Danmarks FN-ambassadør og repræsentant for Danmarks medlemskab af Sikkerhedsrådet, Christina Markus Lassen, på en pressekonference den 3. marts, i FN’s hovedkvarter i New York. Sikkerhedsrådet vil dog også have plads til at mødes om øvrige dagsordener. 

Christina Markus Lassen varetager i denne måned Danmarks formandskab i FN’s mest magtfulde organ, der har hovedansvaret for FN’s arbejde med at bevare fred og sikkerhed. Et hverv, hun på rådets kommende møde den 24. marts overdrager til Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen. 

- Det danske formandskab skal samtidig lede den årlige briefing fra EU til Sikkerhedsrådet, der skal styrke samarbejdet mellem FN og regionale organisationer. Den europæiske sikkerhedsopbygning er afgørende for kontinentets stabilitet, og EU er ikke blot en strategisk samarbejdspartner for FN, men også en humanitær og udviklingspolitisk samarbejdspartner, sagde Christina Markus Lassen. 

Globale konflikter og diplomatiske udfordringer 
Christina Markus Lassen fastslog også på pressekonferencen, at Danmark vil bestræbe sig på at være konstruktive, kreative og konsistente. 

– Danmark medbringer en stærk tro på international lov og FN-charteret og vil først og fremmest forsøge at mægle på ærlig vis i disse vanskelige og udfordrende tider, sagde hun. 

Christina Markus Lassen kom også ind på udfordringerne i Mellemøsten – fra Gaza til Yemen, Syrien og Libanon – og bekendtgjorde, at rådet den 27. marts vil afholde en briefing om Den Demokratiske Republik Congo. 

– Rådet følger udviklingen i disse lande, og sker der ændringer, som kræver rådets opmærksomhed, vil vi mødes tidligere. Det har vi lært på den hårde måde, tilføjede hun. 

Også udviklingen i Ukraine var på dagsordenen: Der er håb om en form for gennembrud lige nu, om end det skal ske på de rigtige præmisser. 

– Europa må sikre, at Ukraine har den stærkest mulige position, når forhandlingerne om fred påbegyndes, sagde Lassen. 

Christina Markus Lassen blev også spurgt ind til USA’s tidligere præsident Donald Trumps krav om, at Danmark skulle afgive Grønland til USA. Hun understregede, at det er nødvendigt at styrke sikkerheden i Arktis og det høje nord, men fastslog samtidig: 

– Grønland tilhører grønlænderne, og det er op til dem at bestemme deres fremtid. 

Hun tilføjede, at Grønland er en integreret del af Danmark, men at uafhængighed er en mulighed, hvis grønlænderne en dag beslutter det. 

Også situationen i Gaza blev nævnt. Emnet er sat på dagsordenen på flere af rådets planlagte møder i marts, herunder det arabiske ligatopmøde den 4. marts. Våbenhvileaftalen har medført flere positive ting, om end der hersker stor bekymring for, at Hamas vil afvise en forlængelse af aftalens første fase, mens Israel blokerer for levering af nødhjælp til Gaza. 

– Begge parter må fortsætte forhandlingerne om fase 2 af aftalen med henblik på en permanent våbenhvile, sagde Christina Markus Lassen. 

I forhold til, hvorfor Danmark ikke officielt har anerkendt Palæstina, sagde Christina Markus Lassen, at det ikke gælder kun Danmark. 

– En eventuel anerkendelse bør ske i forbindelse med en større forhandling, sagde hun og tilføjede: 

– We need to use that chip when it really, really matters. 

Læs det fulde referat fra pressekonferencen her: 

https://press.un.org/en/2025/250303_sc.doc.htm 

Faktaboks: Hvem er Christina Markus Lassen 
Christina Markus Lassen tiltrådte som Danmarks ambassadør og permanente repræsentant ved De Forenede Nationer den 1. september 2023. 

Før hun tiltrådte denne stilling, var Christina Danmarks ambassadør i USA. Derudover har hun haft en række ledende stillinger i Udenrigsministeriet, herunder politisk direktør og underdirektør for udenrigspolitik samt ambassadør og leder af EU-delegationen i Libanon. 

Christina Markus Lassen har en kandidatgrad i internationale relationer og business fra Copenhagen Business School og har desuden studeret ved Université de la Sorbonne i Paris og American University i Washington D.C. 

Kilde: https://fnnewyork.um.dk/en/about-the-mission/permanent-representative 

Foto: UN Photo/Eskinder Debebe