WHO-chef advarer: 175.000 europæere dør af varme
Foto: Pixabay/ Graphixmade
Selvom det kan være svært at forestille sig med vores danske temperaturer, er store dele af Europa lagt ned af en hedebølge, og flere steder i Sydeuropa er termometeret nået op på over 40 grader. Nu slår WHO alarm: Den ekstreme varme koster liv. Faktisk dør 175.000 europæere hvert år af varmen, lyder det fra WHO’s direktør for Europa, Hans Kluge, i en udtalelse på WHO’s hjemmeside.
Dermed bakker han op om FN’s Generalsekretær António Guterres, der for få dage siden var ude med en advarsel, hvor han opfordrede til handling mod den ekstreme varme. I nogle dele af verden betyder klimakrisen, at temperaturene når uudholdelige niveauer, og skøn viser, at der globalt skete cirka 489.000 varme-relaterede dødsfald hvert år mellem 2000 og 2019. Det svarer til mere end 175.000 dødsfald hvert år. De abnorme temperaturer skyldes blandt andet klimaændringer, der kommer på grund af vores forbrug af fossile brændstoffer, lyder det fra Guterres.
Generalsekretærens opfordring identificerer 4 kritiske indsatsområder: Omsorg for de sårbare, beskyttelse af arbejdere, styrkelse af økonomiers og samfunds modstandsdygtighed samt begrænsning af den globale temperaturstigning til 1,5°C. Europa er det område i verden, hvor temperaturen stiger mest, omkring dobbelt så hurtigt som det globale gennemsnit, lyder meldingen fra WHO.
Ekstreme temperaturer forværrer kroniske tilstande, herunder hjerte-kar-sygdomme, luftvejssygdomme og diabetes-relaterede tilstande. De høje temperaturer er især et problem for ældre mennesker og gravide kvinder.
Den gode nyhed er, at de varmerelaterede dødsfald kan forebygges, og derfor opfordrer WHO’s direktør Hans Kluge nu til nationale handleplaner og en generel styrkelse af folkesundheden.