UN Photo CCBY (1)
8. juli 2024

Verdensbanken: Fremgang i ligestilling for kvinder syd for Sahara

Foto: UN Photo CCBY

Der er sket betydelige fremskridt for kvinder i regionen syd for Sahara. Både når det kommer til ligestilling, sundhed og skolegang. Langt flere piger kommer i skole, flere får en uddannelse, og flere får mulighed for selv at bestemme, om og hvor mange børn, de vil have.

Det viser nye tal fra World Economic Forum, der hvert år udgiver hvert år en analyse om fremgangen for ligestilling verden over, hvor de kigger på kvinders muligheder i forhold til mændenes indenfor kategorier såsom ligeløn, forventet levealder, andel af kvindelige parlamentsmedlemmer og så videre.

Og kønnenes ligestilling, som i øvrigt er verdensmål 5, er altafgørende, når vi taler om udvikling. Ifølge Verdens Bedste Nyheder, som er ophavsmand til denne historie, er der en masse forskning der viser at når kvinder får mere magt, blandt andet ved at de får en uddannelse, så er der større chance for at deres børn også får en skolegang, og den generelle sundhed bliver bedre. Og det er nøgleelementer i fremgang.

Tal fra Verdensbanken viser, at der kommer flere og flere piger ind på skolebænken. Således kan tre ud af fire piger i subsaharisk Afrika nu læse og skrive, hvilket er nogenlunde det samme niveau som drengene. Også på de højere klassetrin er der fremgang.

Og ifølge Verdens Bedste Nyheder kan man opsummere fremgangen i kvinders sundhed sådan her:

Gennem det sidste årti er antallet af kvinder, der bruger moderne prævention, fordoblet.

Andelen af fødsler, der sker med uddannet sundhedspersonale som læger, sygeplejersker og jordemødre, steg fra 41 procent i år 2000 til 63 procent i 2019.

Mødredødeligheden – kvinder der dør i barselsengen - faldt med 33 procent mellem 2000 og 2020.

Gennem de sidste tre årtier er andelen af piger og kvinder mellem 15 og 19 år, der er blevet omskåret, faldet fra cirka 50 procent til omkring en tredjedel. Tallet dækker 31 lande og altså ikke kun landene syd for Sahara.

Fødselsraten for kvinder falder fra 6,3 børn per kvinde i 1990 til 4,6 børn i 2021. Det sker blandt andet på grund af forbedret sundhed, længere uddannelse og bedre mulighed for at bruge prævention efter deres egne behov.