Våbenhvilen mellem Hizbollah og Israel er et lys i mørket
Foto: UNIFIL
Klokken 3 om natten (dansk tid) onsdag den 27.11. trådte våbenhvilen mellem Israel og Hizbollah i kraft. Efter flere måneders kampe er der nu udsigt til fred.
FN's generalsekretær António Guterres beskriver situationen i Libanon som: ‘Det er et øjeblik af stor betydning, især for de civile, der betalte en enorm pris for, at denne konflikt ikke kun trækker ud, men også får stadig mere bekymrende dimensioner.’
Videre uddybede han: ‘Men det er afgørende, at de, der underskrev en våbenhvileaftale i går, fuldt ud respekterer den, og det er afgørende, at denne aftale baner vejen for en politisk løsning på den libanesiske krise. Samtidig kan jeg forsikre jer om, at UNIFIL, FN's fredsbevarende styrke, som har været i Libanon, nu er parat til at bidrage til verificeringen af denne våbenhvile med fuldt engagement.’
DR beskriver, hvad våbenhvilen konkret indeholder:
- ‘Israel har 60 dage til at trække sine tropper ud af libanesisk territorium. Det skal blandt andet give det libanesiske militær mulighed for at indsætte tropper i det sydlige Libanon.
- Samtidig skal Hizbollah trække sig fra sine positioner i det sydlige Libanon.
- Endelig skal der nedsættes en fredsbevarende styrke, der skal overvåge våbenhvilen – den skal blandt andet tælle USA og Frankrig, der har spillet en afgørende rolle i at få våbenhvileaftalen på plads.’
Aftalen er dog skrøbelig, og det bemærkes også i de udtalelser, både Hizbollah og Israel kommer med. Ifølge TV2 har Daniel Hagari, som er talsperson for det israelske militær, udtalt, at ‘i løbet af dagen har vores styrker arbejdet for at håndhæve våbenhvileaftalen, identificeret mistænkte, der nærmer sig afspærrede områder, tilbageholdt dem og affyret advarselsskud. Vi har også elimineret terrorister i dag.’ Også Hizbollah er skeptisk og vil ‘holde fingeren på aftrækkeren’.
For befolkningen er våbenhvilen et tegn på fremgang, og mange beboere gjorde klar til at tage til deres forladte ejendomme kort tid efter, våbenhvilen trådte i kraft. Da temperaturen også begynder at falde, udleverer FN's flygtningeorganisation tæpper, vinterjakker og meget mere.
Skrøbeligheden ved våbenhvilen bliver igen og igen tydelig, når der løbende er meldinger om brud på våbenhvilen, da begge parter beskylder hinanden for at have overtrådt aftalen. Alligevel vurderer AP News, at våbenhvilen fortsat holder.
For befolkningen i Gaza betyder det dog ikke, at krigshandlingerne stopper. USA, som også spillede en stor rolle i våbenhvilen mellem Israel og Hizbollah, vil forsøge at bane vej for en våbenhvile mellem Israel og Hamas. Selvom Hamas har givet udtryk for også at ville indgå en våbenhvile, ligger Israel og Hamas stadig langt fra hinanden i forhold til de konkrete krav, der skal gå forud for våbenhvilen.