UN7980039 23 03 22 SRSG Visit In Menaka Region 20
8. januar 2024

Ti konflikter, vi skal holde øje med i 2024

Foto: UN Photo

Kan vi forhindre verden i at falde fra hinanden? 2024 startede med krig i blandt andet Gaza, Sudan og Ukraine, og alle steder er freden langt væk. Trods gode intentioner har det ikke været muligt for verdens ledere at skabe varig fred.

International Crisis Group, som er en uafhængig NGO, giver hvert år deres bud på ti konflikter i verden, som man skal holde øje med, samt en gennemgang af baggrunden og udviklingen deraf. Læs vores gennemgang her, eller få hele overblikket i deres egen artikel.

Gaza

Hamas’ terrorangreb på Israel 7. oktober, og Israels gengældelse på Gaza, har ført konflikten mellem Israel og Palæstina ind i et helt ny kapitel. Det står klart at Israel endnu ikke har ramt Hamas. Ved en kortvarig humanitær våbenhvile i november frigav Hamas 105 israelske gidsler og Israel 240 palæstinensere der sad i Israelske fængsler.

Krig i Mellemøsten

Krigen mellem Israel og Hamas kan meget vel lede til yderligere uroligheder og angreb i andre lande i mellemøsten. Blandt andet står Hizbollah, som er støttet af Iran, på grænsen mellem Libanon og Israel og minder om, at det næste angreb aldrig er langt væk.

Sudan

I april brød der krig ud mellem to militære fraktioner – det sudanesiske militær og de paramilitære Rapid Support Forces (RSF). Krigen har kostet tusindvis af mennesker livet og sendt millioner på flugt. Suan er på randen af kollaps.

Ukraine

Krigen I Ukraine kommer til at definere hele europas fremtid og Kreml lader til at tænke, at de har tiden med sig. Med massive investeringer i våben og militær, og en kold vinter foran sig, har Rusland tid til at vinde krigen. Russiske missiler har indtil videre lagt byer tomme og huse kolde. Ukraine er afhængige af våben, særligt fra USA.

Myanmar

Siden militærkuppet i Myanmar i februar 2021 er det kun gået én vej for fred, demokrati og velfærd i landet, nemlig tilbage. Sundheds- og uddannelsessystemet er smuldret, fattigdommen eksploderet og valutaen brudt sammen. Mere end 2,5 millioner mennesker er internt fordrevne, og det er svært at se en ende på situationen i den nærmeste fremtid.

Etiopien

2023 startede godt for Etiopien men det viste sig hurtigt, at freden alligevel ikke er rundt om hjørnet. Tværtimod har krig og uroligheder bredt sig til flere området af landet, økonomien er under alvorligt pres og det kan føre til mere oprør blandt de mange grupperinger af unge mennesker, der mangler et tilhørsforhold.

Sahel

I 2023 afsatte Nigers militær den reformvenlige præsident Mohamed Bazoum, og rullede til gengæld militæret ud i hele Sahel-regionen. Dette skete efter kup i Mali and Burkina Faso. Jihadisterne, som er en af regionens parter, står klar til at indføre en streng islamisk lov, og alle sider af konflikten har blod på hænderne. Kun dialog og aftaler er vejen frem i denne komplicerede konflikt.

Haiti

Siden mordet på Haitis præsident Jovenel Moïse i juli 2021 er volden og uroen i Haiti eskaleret. Kriminelle har taget kontrollen i store dele af hovedstaden Port-au-Prince samt andre regioner. Næsten halvdelen af Haitis befolkning, 5,2 millioner, har brug for humanitær bistand, og tusindvis af mennesker er fordrevet fra deres eget hjem. Befolkningen I Haiti sætter deres lid til at de fredsbevarende FN-styrker, bestående af politi fra Kenya, der er sat ind for at hjælpe, kan skabe fred, men arbejdsbetingelserne er svære på grund af svært bevæbnede grupper, der prøver at obstruere freden.

Armenien - Azerbajan

Sidste år førte Azerbaijans offensiv i Nagorno-Karabakh til en masseudvandring  - mere end 100.000 personer forlod regionen, hvilket fik Armeniens statsminister til at beskylde Azerbajan for etnisk udrensning. Spørgsmålet er om de forhandlinger der fandt sted mellem parterne I slutningen af året, kan føre til en varig løsning, fremskridt og fred. Indtil videre er det blevet til en aftale om udveksling af krigsfanger samt opbakning til, at Azerbaijans bliver vært for FN’s klimatopmøde senere i år.

USA – Kina

I starten af 2023 blev de diplomatiske forbindelser mellem USA og Kina sat på en prøve, da en kinesisk ballon, der fløj hen over amerikansk territorium med spionage som formål, blev skudt ned af amerikanerne. Ved efterfølgende møder kom de to parter dog til enighed om mange spørgsmål, blandt andet inden for klimaet. Det store spørgsmål om Taiwan er dog stadig ubesvaret, på samme måde som at Kinas tolkning af deres maritime grænser i det sydkinesiske hav frustrerer blandt andet Filippinerne, der er en allieret med USA.

The International Crisis Group holder i øvrigt et webinar om verdens ti største konflikter. Det sker den 11. januar, og du kan se med gratis gennem dette link.