Image1170x530cropped (2)
12. januar 2024

Sydafrika anlægger sag mod Israel med beskyldninger om folkedrab

Foto: UN Photo/ICJ-CIJ/Frank van Beek

Den Internationale Domstol i Haag behandler i disse dage sagen, som Sydafrika har indledt mod Israel med beskyldninger om brud på FN’s konvention om folkedrab. Dette sker på baggrund af Israels angreb mod Gaza, der startede umiddelbart efter Hamas’ terrorangreb mod Israel 7. oktober 2023.

Konventionen om folkedrab blev vedtaget i 1948 efter 2. verdenskrig, og definerer folkedrab som bevidst forsøg på helt eller delvist at tilintetgøre nationale, etniske, racemæssige eller religiøse grupper. Ligeledes er det folkedrab at fratage grupper retten til at eksistere ved for eksempel at lade dem sulte.

Det er det høje antal af dræbte palæstinensere – særligt børn – og ødelæggelser af hjem, fordrivelser fra hjemmet og blokade af humanitære forsyninger som mad, vand og medicin, der har fået sydafrikanerne til at reagere. Ifølge tal fra palæstinensiske myndigheder er mere end 22.000 civile dræbt i krigen.

Israels handlinger har udsat Gazas 2,3 millioner indbyggere for ekstreme angreb fra luften, land og hav, hvilket har resulteret i tusinder af civile dødsfald og ødelæggelse af hjem og vigtig infrastruktur.

Ifølge professor i folkeret Frederik Harhoff, der er tidligere dommer og retschef ved FN’s internationale krigsforbrydertribunal, er det ’enormt stort’, at der er anlagt sag, og det kan få ’overordentligt ubehagelige konsekvenser for Israel der, såfremt Sydafrika vinde sagen, vil blive pålagt af domstolen at efterleve dommen.’ Sådan forklarer han til Politiken.

På samme vis har FN’s øverste menneskerettighedschef Volker Türk forsvaret kritikere af invasionen af Gaza og sagt, at det ikke er antisemitisk at påpege 'grove overtrædelser' af international humanitær lov.

Sydafrika skal bevise, at den israelske regering har ført krig i Gaza med den hensigt at udslette palæstinenserne som folk, og selvom Israel aldrig har sagt det direkte, viser deres handlinger måske alligevel, at det er det, de er i gang med. På samme peger flere FN-rapporter på handlinger, der siges at dokumentere menneskeretslige overtrædelser i krigen mellem Israel og Hamas.

Følge med i livedækningen af sagen her. 

Læs mere om sagen her. 

Læs mere om definitionen på folkedrab her. 

Læs debatindlæg af FN-forbundets menneskeretsudvalg, Tue Magnussen, her.