Nu starter COP29: Alle mennesker i verden kommer til at betale prisen for klimaændringer
Foto: UNICEF/ Mark Naftalin
Når FN’s klimatopmøde COP29 i dag bliver skudt i gang i Aserbajdsjans hovedstad Baku, er det med ambitionen om at sikre en aftale om mere klimabistand til de fattigste lande. Det er nemlig dem, der sviner mindst, men dem, der mærker effekterne af klimakrisen allermest i form af tørke, oversvømmelser, tornadoer osv. Og ønsket er, at det er de rige lande, der skal betale kompensationen.
Pengene skal gives, så de fattige lande kan omstille sig til grøn energi, og ikke mindst så de kan forsvare sig mod klimaforandringerne med for eksempel dæmninger, kloaksystemer og tørkeresistente afgrøder. Det er det vi kalder klimatilpasning.
Og klimabistand er nødvendig for alle verdens lande, understregede FN’s klimachef Simon Stiell ved topmødets åbning. Både de rigeste og de fattigste: ’Lad os gå bort fra ideen om, at klimafinanciering er velgørenhed. Klimaændringerne påvirker alle mennesker I hele verden på den ene eller den anden måde’, slog han fast. Han fortsatte med at perspektivere med et eksempel fra Panamakanalen: ’Desuden kan hele verdensøkonomien kollapse, hvis lande ikke formår at styrke deres forsyningskæder i lyset af stigende omkostninger forbundet med klimaændringerne. Se bare den faldende vandstand i Panamakanalen, der har haft en dramatisk indvirkning på skibsfarten.’
FN’s miljøorganisation UNEP har netop udgivet rapporten The Adaptation Gap Report 2024: Come hell and high water’, hvori de beskriver, at der skal bruges op til 2.500 mia. kroner om året i klimatilpasning, hvis det skal leve op til behovet. Det er cirka 20 gange mere end der gives lige nu.
Sidste års topmøde, som blev holdt i Dubai, endte hvor dette års topmøde starter: Nemlig med aftalen om at lave en klimafond til de fattige lande, den såkaldte Loss and damage-fond.
Topmødet i Baku er allerede udfordret af afbud, blandt andet fra Kinas, USA's, Japans og Ruslands præsidenter. Men Danmark er blandt andet repræsenteret af klima- og energiminister Lars Aagaard (M) og ikke mindst statsminister Mette Frederiksen (S). Næste år får Danmark en endnu større rolle, idet Danmark som EU’s formandsland skal repræsentere unionen ved COP30, der holdes i Brasilien.
Læs mere om topmødet i Baku her, hvor du også kan følge møderne gennem livetransmissioner.