Krigen i Gaza: Aldrig er så mange FN-medarbejdere blevet slået ihjel på så kort tid
Foto: UN Photo/Mark Garten
Den 25. marts markerer FN den internationale dag for anholdte og forsvundne FN-ansatte. Mange af FN’s ansatte varetager jobs, der ikke her helt ufarlige. FN arbejder nemlig i konflikt- og krigszoner, hvor de ansatte risikerer at blive udsat for trusler, overgreb, ulovlige anholdelser og i værste fald at blive slået ihjel. 25. marts hylder FN dem, der sætter deres sikkerhed og liv på spil for at tage del i FN’s arbejde. Derudover sætter dagen fokus på, hvordan man kan styrke sikkerheden for FN-ansatte.
FN-medarbejderes sikkerhed er udfordret
I 1990’erne iværksatte FN flere fredsbevarende missioner end de hidtil havde gjort, og det medførte, at antallet af angreb mod FN-medarbejdere steg voldsomt. På baggrund af stigningen i antallet af angreb vedtog FN en række resolutioner, der skulle sikre medarbejdernes sikkerhed. Den første blev vedtaget i 1993, og i 1994 blev Konventionen for FN-ansattes Sikkerhed, som bl.a. forpligter medlemslandene til at gøre, hvad der står i deres magt for at beskytte FN-ansatte, vedtaget.
Angreb mod FN-medarbejdere er steget indenfor de seneste år, og det vækker bekymring hos FN’s generalsekretær António Guterres, der opfordrer til at medlemslandene øger fokusset på FN-medarbejderes sikkerhed i konfliktzoner: ”Sammen må vi gøre alt, hvad vi kan for at sikre, at dem, som varetager livsredende arbejde rundt om i verden, får beskyttelsen og forholdene, de har brug for, for at opnå deres vigtige mission”. Perioden mellem 7. oktober 2023, hvor krigen mellem Hamas og Israel brød ud, og frem til i dag har været en ekstremt drabelig periode for FN-ansatte. Tal fra 22. marts viser, at 169 medarbejdere i FN’s hjælpeorganisation for palæstinensiske flygtninge, UNRWA, er blevet slået ihjel i Gaza siden krigen startede. António Guterres har udtalt, at det høje og hurtigt stigende antal af dræbte FN-medarbejdere aldrig er set før i FN’s historie.
Hvorfor den 25. marts?
Dagen for anholdte og forsvundne FN-ansatte markeres hvert år 25. marts, som er årsdagen for bortførelsen af Alec Collett i 1985. Collett var egentlig journalist, men da han blev bortført, arbejdede han for UNRWA i Libanon. I 2009, 24 år efter bortførelsen, blev resterne af Colletts lig fundet i Bekaa-dalen i Libanon.