Image1170x530cropped (9)
3. oktober 2024

Kommer Afghanistan for Den Internationale Domstol?

Foto: OHCHR/ UNAMA

Australien, Tyskland, Canada og Holland vil anlægge sag mod Afghanistan for brud på Konventionen om afskaffelse af diskrimination mod kvinder (CEDAW) ved Den Internationale Domstol (ICJ) i Haag.

Dette vil være første gang, at ICJ skal undersøge en retssag baseret på CEDAW, og det er dermed et tydeligt tegn fra de fire lande på, at de ønsker at skabe forandring for den afghanske civilbefolkning, især kvinder og piger. Efter at Taliban indførte yderligere love om restriktioner af kvinders friheder, såsom at tale i det offentlige rum, pointerer Richard Bennet, særlig rapportør for menneskerettighedssituationen i Afghanistan: ’Ikke alene styrker det Talibans institutionaliserede system af kønsdiskrimination, segregation og undertrykkelse – kort sagt, kønsforfølgelse, en forbrydelse mod menneskeheden – det påvirker næsten hele befolkningen. Bliver det ikke adresseret, vil konsekvenserne forme de fremtidige generationer.’ 

Grunden til, at landene kan indlede sagen mod Afghanistan, er på baggrund af konventionens paragraf 29: ’Enhver stridighed mellem to eller flere stater vedrørende fortolkningen og anvendelsen af denne konvention, som ikke afgøres gennem forhandlinger, skal på anmodning af en af dem forelægges voldgift (et særligt organ, der løser tvister mellem flere parter udenom domstolene). Hvis parterne inden for seks måneder fra den dato, hvor anmodningen om voldgift er fremsat, ikke er i stand til at blive enige om organiseringen af voldgiften, kan enhver af disse parter henvise stridigheden til Den Internationale Domstol ved anmodning i overensstemmelse med Statutten for Domstolen.’

Om sagen i sidste ende lander ved ICJ, er altså ikke sikkert, men at indlede de relevante skridt er et stærkt tegn fra de fire lande på at sætte kønsdiskrimination på den internationale dagsorden. En udfordring for den kommende proces kan dog være, at Taliban af mange lande ikke anerkendes som statsoverhoved. Det ses dog, at landene har en forståelse af, at Taliban som de facto autoritet i landet har ansvar for at opretholde international lov og dermed også skal tage ansvar for de brud på de konventioner, Afghanistan har ratificeret. 

Yderligere forsøger blandt andet aktivister og politikere at etablere en ny traktat, der inkluderer kønsapartheid som en forbrydelse mod menneskeheden. Politiken skriver følgende: ’I oktober mødes et retsudvalg i FN for at beslutte, hvorvidt arbejdet skal følges op af formelle forhandlinger om en traktat. Bestræbelserne på at udvikle et bedre værktøj til retsforfølgelse af forbrydelser mod menneskeheden har fået medvind i en tid, der er præget af stigende bekymring over konflikterne i eksempelvis Myanmar, Ukraine og Gaza. Forslaget sigter tillige efter at kriminalisere såkaldt kønsapartheid.’ Ved at indføre en ny international traktat kunne det yderligere lægge pres på Talibans undertrykkelse af kvinder og piger i Afghanistan.