Harbour 2686000 1280
28. juni 2024

Grønland tiltræder Parisaftalen

Foto: Pixabay

Sidste torsdag tiltrådte Grønland officielt Parisaftalen, som er en af de vigtigste internationale klimaaftaler. Grønlands tilslutning til aftalen blev allerede besluttet i 2023, og efter flere forhandlinger kunne Grønlands minister for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund, og den danske minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, endelig sætte deres underskrifter på det dokument, der officielt binder Grønland til Parisaftalen.

 

Det grønlandske medie KNR beretter, at den endelige tilslutning vakte stor glæde hos både de to ministre og FN’s klimachef Simon Stiell, som også deltog ved underskriftsceremonien. Simon Stiell understreger, at det ikke kun er den grønlandske befolkning, der har grund til at fejre tilslutningen, men det er en sejr for hele det internationale samfund. 

- Det er jeres stemme i denne mellemstatslige proces, denne samlede globale indsats mod den globale klimakrise. Det handler ikke så meget om Grønland, det handler essentielt om verden, udtalte Simon Stiell ved ceremonien.

Parisaftalen blev vedtaget ved FN’s klimatopmøde i Paris i 2015, og aftalen tager udgangspunkt i målet om at begrænse den globale opvarmning så meget som muligt. I aftalen fremgår det, at alle lande, der har tilsluttet sig aftalen, skal gøre alt, hvad de kan, for at opvarmningen holdes under to grader og helst under 1,5 grader, og at der er behov for at skabet et internationalt system for, hvordan vi i fællesskab kan håndtere klimaforandringerne. Som en del af dette system skal rige lande låne og donere penge til investeringer i grønne løsninger i mindre rige lande. Aftalen understreger altså tydeligt, at klimakrisen er noget, som må håndteres gennem internationalt samarbejde, da alle lande påvirkes af klilmaforandringerne. Grønland er et af de lande, hvor klimaforandringernes konsekvenser er ekstremt tydelige, idet at store dele af indlandsisen er smeltet på usædvanlig kort tid på grund af temperaturstigninger. Derfor understreger Simon Stiell, at Grønlands tilslutning til Parisaftalen er et vigtigt signal at sende til omverden.

- Det (klimaforandringerne) skyldes ikke noget, I gør. Det er effekten af det, der sker på globalt plan fra de lande, der har bidraget mest til det. Så jeres stemme, jeres handlinger og det, at I gør opmærksom på, hvad der sker her, og hvordan det påvirker resten af verden, er en vigtig historie at fortælle, sagde Simon Stiell.   

Det næste skridt i processen mod Parisaftalen er, at Grønlands regering skal udarbejde en klimastrategi og specifikke klimamål, som Grønland skal forpligte sig til. 

- Strategien skal laves i samarbejde med befolkningen. Derfor vil jeg rejse hele Grønland rundt sammen med mine embedsmænd. Dialog og meningsudveksling skal bane vejen for det, så vi kommer tættere på at finde ud af, hvordan vi udleder mindre CO2, sagde minister i selvstyret, Kalistat Lund.

Strategien forventes at være færdig i 2028 og træde i kraft i 2030.

Læs mere om Parisaftalen her (dansk)

Læs mere om Parisaftalen her (engelsk)