FN’s internationale dag for demokrati
Foto: Pexels/ cottonbro studio
I går, den 15. september, blev FN’s internationale dag for demokrati fejret. Dette års tema er 'kunstig intelligens som et værktøj til god regeringsførelse.'
I en udtalelse fra FN’s generalsekretær António Guterres siger han, at ’Den internationale dag for demokrati er en mulighed for at styrke vigtigheden af at opretholde ytringsfrihed, borgerrettigheder og retsstatsprincipper; sikre ansvarlige institutioner; og beskytte og fremme menneskerettighederne.’
Dette har aldrig været mere relevant i en verden, hvor mennesker bruger meget tid på nettet. Kritisk tænkning og evnen til at opdage fejlagtige nyheder, hadtaler og "deepfakes" er i alles bedste interesse.
Især i et unikt år som dette, der omtales som et 'supervalgår', hvor omkring halvdelen af verdens befolkning har mulighed for at gå til valg, er kritisk tænkning på nettet vigtig.
Selvom der er tale om et supervalgår, og mange skal stemme, betyder det ikke nødvendigvis, at det sker under demokratiske forhold. Tidligere på året udkom en rapport, der bød på et nedslående budskab. Autokratiet er trendsættende og spreder sig. Autokratiske stater defineres ved, at magten centrerer sig ved én person. Valg kan være udskrevet, men der er ofte manipulation i selve valget. Det betyder blandt andet, at pressefriheden og folkestyret ikke er en del af hverdagen for alle. I Danmark har vi et repræsentativt demokrati, og selvom der opstår uenigheder blandt partierne, er der mulighed for at ytre sig frit.
Tallene viser, at 91 demokratier står imod 88 autokratier. Procentvis fordeler det sig således, at hele 71 % af verdens befolkning lever i et autokrati. Især pressefriheden er i tilbagegang, ligesom frie valg. Også minoriteter har stadig udfordringer med at få lov til at være sig selv. Der er stadig en tredjedel af verden, hvor kærlighed mellem personer af samme køn kriminaliseres. Sociale medier bidrager også med hadefulde ytringer og misinformation. Det fører blandt andet til tilbageholdende adfærd fra de ramte personer af ren angst for ubehagelige oplevelser og vold.
På denne dag er det derfor værd at kaste et blik på menneskerettighedserklæringens paragraf 19, som udtrykker menneskers ret til menings- og ytringsfrihed. Da ikke alle mennesker har adgang til disse rettigheder, er det både værd at minde sig selv om friheden og dens betydning for en selv, men også at der skal arbejdes hen imod en bedre fremtid. Demokrati skal opretholdes og bevares, men det kræver handling og ansvar fra den enkelte.