Image1170x530cropped (4)
19. juni 2024

FN-kommission: Israel og Hamas har begge begået krigsforbrydelser

Foto: UNRWA

Både Hamas og Israel har begået krigsforbrydelser og forbrydelser mod menneskeheden, siden Hamas angreb Israel 7. oktober. Det fastslår en ny FN-rapport, som er foretaget af en kommission fra FN’s Menneskerettighedsråd.

Hamas er stemplet som en terrorbevægelse af EU og USA, og det er derfor bemærkelsesværdigt, at Israel sidestilles med Hamas.

Terrorangrebet 7. oktober var i en skala der ikke er set før i nyere tid: Hundredvis af israelere blev dræbt og bortført på en enkelt dag, mens Israels militære aktioner og efterfølgende angreb mod Gaza har været det største og blodigste siden 1948. For mange palæstinensere vakte det traumer fra Nakba.

Ifølge rapporten har Israel desuden brugt sult som et våben og ikke sikret adgangen af humanitær hjælp som mad, vand og medicin til Gaza. På samme vis anklages Hamas for bevidst at rette angreb mod civile, for umenneskelig og grusom behandling, og gidseltagning og alvorlige krænkelser af menneskerettighederne af blandt andet kvinder og børn.

Forbrydelser mod menneskeheden defineres som et udbredt, systematisk angreb rettet mod en civilbefolkning.

Kommissionen konkluderer, at Israel straks skal stoppe angrebene og grusomhederne og beskytte de civile i Gaza. Ikke mindst skal der indføres en våbenhvile. Den konkluderede også, at den palæstinensiske regering og de-facto autoriteterne I Gaza skal sikre løsladelse af alle gidsler og ikke mindst at de får den behandling og tilsyn, som den internationale lov foreskriver.

Selvom kommissionens konklusioner ikke er juridisk bindende, er de alligevel med til at lægge pres på begge parter for at de skal finde en løsning.