Image770x420cropped (10)
20. juni 2024

FN-forbundets menneskeretsudvalg med opsang til regeringen: Skru op for antallet af kvoteflygtninge, så Danmark igen bliver en del af det ordentlige FN-selskab

Foto: UNICEF/Mohamed Zakaria

I dag markerer FN den internationale flygtningedag. Dagen, der blev markeret for første gang i 2001, skal give anledning til at udtrykke sympati over for de mennesker, der er blevet tvunget til at forlade deres hjem, og til at de enkelte stater skal reflektere over, om der er noget man kan gøre bedre vedr. håndteringen af flygtninge. Ifølge Ole Olsen, formand for FN-forbundets Menneskeretsudvalg, bør man fra dansk side særligt vende det kritiske blik mod tilgangen til kvoteflygtninge.  

I løbet af de seneste år er antallet af flygtninge på verdensplan steget markant. Ved udgangen af 2023 var der omkring 117 millioner mennesker på verdensplan, som var blevet tvunget til at forlade deres hjem. Tal fra UNHCR, FN’s flygtningekommission, viser at langt størstedelen af verdens fordrevne, hele 68 millioner mennesker, kategoriseres som internt fordrevne, hvilket betyder, at de fortsat befinder sig i det land som konflikten, der fik dem til at flygte, udspiller sig i. Tallene viser derudover, at over 37 millioner er blevet tvunget til at krydse grænsen til et andet land i jagten på sikkerhed, mens 40 pct. af det samlede antal fordrevne er børn. Det er rekordhøje tal, og ifølge FN bliver ca. 20 mennesker hvert minut tvunget til at forlade deres hjem på grund af krig, forfølgelse eller terror. Der er flere grunde til, at antallet af flygtninge stiger. Mens nye krige og væbnede konflikter er en central årsag til, at folk må flygte, udgør klimaforandringerne en så stor trussel, at det forventes at blive en af de helt store årsager til, at mennesker drives på flugt i fremtiden.

 

Danmark bør optage flere kvoteflygtninge

Indtil den daværende danske regering i 2017 valgte at sætte et fuldstændigt stop for optaget af kvoteflygtninge, modtog Danmark omkring 500 årligt. Da Danmark i 2020 valgte at genoptage optaget af kvoteflygtninge, skete det ud fra en målsætning om at optage 200 årligt. Ifølge Ole Olsen spænder bureaukrati og langtrukne sagsbehandlinger imidlertid ben for, at Danmark kan opnå målsætningen. De lange sagsbehandlinger har, ifølge Ole Olsen, medført, at kun halvdelen af de 800 kvoteflygtninge, der burde være kommet til Danmark i perioden mellem 2020 – 2024, faktisk er ankommet.

Ole Olsen ser flere grunde til, at Danmark bør optage flere kvoteflygtninge, og helt centralt er det, at Danmark bliver nødt til at udvise globalt ansvar og forsøge at matche antallet for optaget med det stigende antal af mennesker, der drives på flugt.

- Villigheden til at modtage matcher desværre slet ikke behovet, og sårbare mennesker venter i 10-20 år på at få en tålelig tilværelse. Som tilhængere af et globalt fællesskab, hvor der løftes i flok, er det noget forstemmende, at Danmark ikke vil modtage flere. Det tidligere argument om, at der kommer masser af spontan-flygtninge, gælder i hvert fald ikke lige nu, skriver Ole Olsen.

 

SVM-regeringen trækker i land med udmelding om flere kvoteflygtninge 

Da den nuværende SVM-regering fremlagde regeringsgrundlaget efter valget i 2022, fremgik det, at regeringen ville skrue op for antallet af kvoteflygtninge, så Danmark igen kunne optage 500 kvoteflygtninge årligt.

- Danmark vil fortsat bakke op om et flygtningesystem via FN, hvor Danmark og andre lande tager imod kvoteflygtninge på baggrund af humanitære principper. Regeringen vil hvert år afsætte midler sådan, at der kan modtages op til 500 kvoteflygtninge, står der i regeringsgrundlaget.

Opjusteringen af kvoteflygtninge er imidlertid ikke sket, og bare et år efter offentliggørelsen af regeringsgrundlaget, fastslog udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek, at Danmark ikke ville optage flere end 200 kvoteflygtninge.

- Vi skal som altid være opmærksomme på, at antallet har stor betydning for, om integrationen kan følge med. Derfor skal vi holde tungen lige i munden og prøve at finde den rette balance. Det mener jeg, at vi gør ved at fastholde antallet på 200 kvoteflygtninge, sagde Kaare Dybvad Bek i en pressemeddelelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.  

Den danske tilgang er ifølge Ole Olsen ikke tilfredsstillende, og derfor lyder der en opfordring til regeringen om at bruge den internationale flygtningedag til at reflektere over, om man bør skue op for antallet af kvoteflygtninge.

- Kære regering. Tænk her på FN’s flygtningedag på et tal for kvoteflygtninge, som vil bringe Danmark tilbage i det ordentlige FN-selskab. Lad jer inspirere af fx Norge, Tyskland og USA som hvert år byder mange kvoteflygtninge velkommen, skriver Ole Olsen.

 

Læs mere om kvoteflygtninge her

Læs mere om FN’s flygtningekonvention her

Læs mere om UNHCR her

Læs mere om den internationale flygtningedag her