Angkor Wat Temple 934140 1280
25. juni 2024

FN-forbundets forperson: UNESCO-samarbejdet er en stor gevinst – både for nationale økonomier og det internationale samarbejde

Foto: Pixabay/Sharonang

UNESCOs Verdensarvskonvention beskytter verdens natur- og kulturarv og er en af de mest betydningsfulde internationale aftaler, der nogensinde er indgået. Sådan skriver Jens Christian Wandel, forperson i FN-forbundet, i et indlæg til hjemmesiden Verdensmål – Danmarks Officielle Side.  

UNESCOs arbejde tager udgangspunkt i overbevisningen om, at varig fred ikke kan opnås udelukkende gennem økonomiske og politiske aftaler. Tværtimod udgør udvekslingen af bløde værdier, som kultur og uddannelse, bærende søjler under den varige, globale fred. Organisationen bruger udvekslingen af kultur og videnskab til at skabe rammerne for gensidig forståelse og respekt, hvilket kan inspirere mennesker verden over til at tage del i arbejdet for en fredeligere, respektfuld og mere divers verden. Kombinationen af natur og kultur i organisationens arbejde sætter derudover fokus på, hvordan verdens befolkning er gensidigt afhængig af naturen og interaktionen med forskellige kulturer.

UNESCOs arbejde er tæt knyttet til FN’s verdensmål og er særligt engageret i det fjerde mål, der omhandler god uddannelse for alle. UNESCO har derudover ansvaret for flere af FN’s internationale mærkedage og har bl.a. vedtaget den internationale poesidag, dagen for kulturel mangfoldighed og dagen for ungdommen.

UNESCO vedtog Verdensarvskonventionen på en generalforsamling i 1972, og siden da har 195 lande ratificeret aftalen. I dag er der 1199 steder, fordelt udover 165 lande, på UNESCOs liste for verdens natur- og kulturarv. De lande, der har ratificeret konventionen, har forpligtet sig til at beskytte verdens kulturarv, hvilket betyder, at landene aktivt skal arbejde for at beskytte den verdensarv, der befinder sig på deres nationale territorie.     

I Danmark er hele 10 lokationer med på UNESCOs liste over verdensarv, og lokationerne dækker både over kulturelle og historiske bevaringsværdige seværdigheder og naturområder. Eksempelvis er både Kronborg Slot og Stevs Klint med på listen.  

 

UNESCO-samarbejdet forbedrer lokale livsvilkår og den internationale dialog 

Jens Christian Wandel påpeger i sit indlæg, at det er en stor fordel for de enkelte nationale økonomier, når et land kommer på UNESCOs liste for verdensarv. Med repræsentationen på listen følger der nemlig en øget turisme, hvilket skaber økonomisk vækst i flere dele af samfundet.

- For eksempel oplevede tempelruinerne Angkor Wat i Cambodja en dramatisk stigning i turisme efter at være blevet indskrevet på verdensarvslisten i 1992. Det har ført til økonomisk vækst gennem investeringer i infrastruktur, hoteller og restauranter. Det kan føre til forbedringer i levestandarden og støtte til lokale håndværk og traditioner, skriver Jens Christian Wandel.

Derudover giver en plads på listen også mulighed for at søge om økonomiske tilskud gennem internationale fonde, hvilket især er en stor hjælp for økonomisk udfordret lande til at beskytte den fælles verdensarv.

Ifølge Jens Christian Wandel ligger den helt store gevinst dog i det internationale samarbejde og den gensidige anerkendelse af andre landes værdi, som ligger til grund for organisationens arbejde.

- I en tid, hvor nogle få lande er i gang med at ødelægge hinanden, er Verdensarvskonventionens succes et kraftfuldt budskab om, hvad vi kan opnå, når vi samarbejder mod fælles mål, og det giver håb for fremtiden, skriver Jens Christian Wandel.

 

Læs hele Jens Christian Wandels indlæg her

Læs mere om UNESCO her

Læs mere om UNESCOs Verdensarvskonvention her