FN-forbundet ønsker alle god jul og godt nytår
Foto: UN Photo
Når julefreden sænker sig over landet er det med FN i ryggen: De Forenede Nationer blev grundlagt efter 2. verdenskrig i 1945 af 51 lande, der forpligtede sig til at bevare fred gennem internationalt samarbejde. I dag er 193 lande med i FN, og dermed er de fleste af verdens lande repræsenteret i at nå de fire formål: At vedligeholde international fred og sikkerhed - at udvikle venskabelige forhold mellem nationer - at samarbejde om at løse internationale problemer og at fremme respekt for menneskerettighederne.
Alt dette er med i baghovedet, når Danmark lige om lidt indtager et sæde i FN’s mest magtfulde organ, sikkerhedsrådet. I perioden 2025 – 2026 er Danmark med i helt i front, når det gælder om at skabe sikkerhed og fred i verden, og vi går til opgaven med løfte om tre mærkesager: At tilpasse sikkerhedsrådets krisehåndtering og kriseforebyggelse til nye typer konflikter, at adressere klimaforandringernes indvirkning på fred og sikkerhed og ikke mindst at styrke kvinders rolle i fredsprocesser.
Det er en særdeles vanskelig opgave, Danmark står over for. Alene i Gaza, hvor krigen nu er godt inde i sit andet år og Ruslands invasion af Ukraine nærmer sig sin tre-års dag, og hvor både Putin og Netanyahu har fået en arrestordre fra den internationale domstol, er der nok internationale udfordringer at kaste sig over, hvis vi skal kunne bidrage til international fred og sikkerhed. Men selvom sikkerhedsrådet ikke løser alle kriser, er det dog det bedste – og eneste – forum, hvor nationer mødes ofte og har en samtale og forsøger at finde fælles løsninger. Jeg tror på, at Danmark kan sætte et positivt aftryk i verden.
Også positivt var det, at det trods store uenigheder lykkedes parterne at komme frem til en enighed om at styrke tilskuddet til de fattige lande, som lider mest under klimaændringerne. Dette skete til de nyligt afholdte COP29 i Baku, Aserbajdsjan. Pengene skal gå til klimatilpasning, så landene er bedre rustet til klimaændringer.
Vigtigst er det, at Fremtidens Pagt blev vedtaget på årets store Summit of the Future. I pagten lyder det, at alle civile i væbnede konflikter skal beskyttes, at vi skal fremme målet om en verden fri for atomvåben, at vi skal investere i den sociale og økonomiske udvikling af børn og unge og ikke mindst accelerere den internationale finansielle arkitektur. Endeligt er der også et ønske om at reformere sikkerhedsrådet.
Der er altså grund til nogen optimisme. FN er ikke perfekt, men det stærkeste forum, hvor verdens lande mødes og forsøger at lave bindende konventioner, økonomiske aftaler og har en respektfuld dialog om verdens udfordringer.
Til slut vil vi bringe et ønske om en rigtig god jul og et godt nytår. Tak til alle der støtter FN-forbundets arbejde og vision om globalt ansvar. Lad os bruge dagene til at reflektere over, hvordan vi selv kan hjælpe med at gøre verden og hverdagen lidt bedre dag for dag, og med menneskerettighederne i hånden arbejde for en tryg og fair verden, hvor alle er med.
Rigtig glædelig jul og godt nytår fra FN-forbundet.