Unicef Ukraine Krig (1)
5. februar 2024

Den Internationale Domstol vil lade Ukraines sag mod Rusland gå videre

Foto: UNICEF/Ashley Gilbertson 

Den Internationale Domstol (ICJ) har besluttet, at den kan gå videre med en sag, som Ukraine har rejst mod Rusland.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ukraine rejste sagen mod Rusland ved FN’s øverste domstol ICJ umiddelbart efter Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022.

Ukraine havde rejst en række krav, men retten har valgt at de kun kan gå videre med en mindre del af sagen; nemlig den der handler om, at Ukraine mener at Rusland har krænket FN’s folkedrabskonvention, fordi Rusland har beskyldt Ukraine for at begå folkedrab på pro-russiske borgere. Dette fandt retten ikke, at der var fundet troværdige beviser for. Ukraine har tidligere hævdet, at der ikke var risiko for folkedrab i det østlige Ukraine, hvor det havde kæmpet mod russiskstøttede styrker siden 2014.

Retten er derimod ikke gået videre med den del af sagen, der handler om hvorvidt Ruslands brug af magt under invasionen af Ukraine i sig selv var et brud på FN’s folkedrabskonvention.  

Nødretskendelsen fra domstolen i marts 2022, der handler om at Rusland øjeblikkeligt indstiller sine militære operationer i Ukraine, står stadig ved magt, lød det fra retten.

Domstolens afgørelser er endelige og juridisk bindende, men der er ingen muligheder for at håndhæve dem, hvorfor nogle stater, blandt andet Rusland, har ignoreret dem.

Samlet set har Ukraine lidt et stort nederlag i retten, mener flere analyser. De vandt dog endnu en lille sejr et par dage før denne afgørelse, da ICJ fastslog, at Rusland havde overtrådt FN-traktater mod finansiering af terrorisme og diskrimination i en anden sag, der omhandlede hændelser fra 2014.