ICJ
29. januar 2024

Den Internationale Domstol: Israel skal sikre, at der ikke sker folkedrab i Gaza

Foto: International Court of Justice/ ICJ

Israel skal sikre, at der ikke foregår folkedrabshandlinger i Gaza, og så skal den humanitære situation forbedres, blandt andet så der kan komme nødhjælp ind til palæstinenserne.

Sådan lød det fra Den Internationale Domstol i Haag, da den i fredags besluttede at gå videre med sagen, som Sydafrika har anlagt mod Israel med beskyldninger om folkedrab. Dermed har domstolen fundet, at der er begrundet mistanke om, at Israel har begået folkedrab mod det palæstinensiske folk i Gaza. Den har dog ikke pålagt Israel en omgående våbenhvile.

Der var et stort flertal for afgørelsen - 15 dommere stemte for og kun to imod.

Det var en afgørelse, som Sydafrika kaldte ’en afgørende sejr for international lov og orden’. Israels premiereminister Benjamin Netanyahu sagde derimod om kendelsen, at ’vi vil fortsætte med at gøre, hvad der er nødvendigt for at beskytte vores land og vores folk’. Sådan lyder det ifølge dr.dk og til TV2 har han udtalt, at domstolens villighed til at diskutere anklager om folkedrab er en vanære, der ikke kan fjernes generationer frem.

Dommerpræsidenten sagde i den anledning, at palæstinenserne lader til at være beskyttet under folkedrabskonventionen og citerede en FN-repræsentant for at sige, at Gazas børn er traumatiseret, og at en enorm del af Gazas befolkning er blevet fordrevet.

Israel skal omgående indføre tiltag der sikrer, at der ikke begås folkedrabshandlinger, og at den humanitære situation skal også forbedres straks. Israel skal rapportere tilbage om en måned og fortælle, hvordan de har fulgt påbuddene.

Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) har udtalt til TV2, at han ser kendelsen som en løftet juridisk pegefinger til Israel, men også, at han hæfter sig ved, at domstolen ikke konkluderer, at der er sket overgreb på folkeretten.

FN’s Generalsekretær har benyttet lejligheden til at minde om, at kendelsen understreger, at ’alle parter i konflikten er forpligtet af international lov.’

Læs mere om kendelsen på Den Internationale Domstole egen hjemmeside her.