WFD STATEMENT CARD B (1)
16. oktober 2023

Vores liv afhænger af solide fødevaresystemer

Foto: World Food Programme

I dag er det FN’s Fødevaredag, og i år er fokus på at producere nok mad, samtidig med at vi sparer på vandet.

Der bliver nemlig produceret tilstrækkeligt med mad til at ernære alle på planeten, og alligevel kæmper millioner af mennesker med at skaffe mad til sig selv og deres familier. Når fødevaresystemer bryder sammen, har leverandører svært ved at følge med efterspørgslen, priserne på mad stiger, og adgangen til mad begrænses.

Derfor er det altafgørende, at fødevaresystemer er robuste, så folk kan folk ernære sig selv - selv midt i konflikter, klimakrisen og stigende fødevare-  og brændstofpriser. Jo stærkere vores fødevaresystemer er, desto stærkere er vi alle i kampen mod sult og underernæring. Det handler om liv eller død, især for små børn og mødre. Mere end 3,1 milliarder mennesker rundt om i verden ikke råd til en sund kost.

At støtte fødevaresystemer for at levere ernæringsrig mad er en klog investering, der hjælper med at opbygge samfundets modstandskraft over for klimabelastninger og økonomiske chok. Ikke mindst i konfliktramte områder er der brug for innovative klimaløsninger.

Kalorier alene er ikke nok. Den rette mad på det rette tidspunkt - især i de første 1.000 dage af livet - er nødvendig for at redde liv, beskytte sundheden og forhindre langsigtede negative konsekvenser for denne og kommende generationer, hvilket åbner muligheder for familier, samfund og nationer.

Mad er vigtigt for alle, men det er ikke mindst vigtigt at skolebørn får den ernæring, de har brug for. Det er nemlig svært at tænke, når man er sulten, og ingen kan studere på en tom mave. Skolemåltider er vigtige og hjælper elever til at trives og udvikle sig, og så bidrager de til bedre uddannelses-, sundheds- og økonomiske resultater. Og når skoler køber deres mad lokalt, støtter vi også en bæredygtig udvikling.

Alt dette kan World Food Programme hjælpe med gennem deres arbejde verden over. Læs mere om deres arbejde lige her.