UNHCR Houssam Hariri
17. marts 2023

UNHCR: Så meget koster det at hjælpe verdens flygtninge

Foto: UNHCR/ Houssam Hairiri

FN’s flygtningeorganisation UNHCR udgiver hvert år en ’Global Appeal’, der påpeger behovet for hjælp og indsatsområder verden over. Ikke mindst peger den på, hvor mange penge der skal til for at løse opgaven, så organisationen kan hjælpe og støtte de millioner af mennesker, der er blevet gjort statsløse, internt fordrevne eller er flygtet fra deres eget land. Enten på grund af krig og ufred, invasion eller klimaændringer. UNHCR hjælper med at finde en løsning, og anslår at skulle bruge 10,2 billioner USD for at kunne hjælpe 117 millioner mennesker i 134 lande og territorier.

Global Appeal 2023 kan læses her.

Flygtningeorganisationen lægger sin primære energi inden for fire hovedområder: Klima-action, udvikling, mennesker der er blevet statsløse og ikke mindst internt fordrevne. Ikke mindre end 117,2 millioner mennesker forventes at blive statsløse eller internt fordrevne i løbet af 2023, et tal der i høj grad skyldes krigen i Ukraine.

Blandt UNHCR’s løsninger er: PROTECT – RESPOND – EMPOWER – SOLVE. Det vil sige, beskytte mennesker fra krig, give dem muligheder for at beskytte sig selv, styrke deres muligheder for forsvar, og ikke mindst at forsøge at løse konflikten.

UNHCR's arbejde er baseret på dataindsamling igennem platformen COMPASS, og her kan man dykke ned i de enkelte områder, som organisationen måler på. F.eks. sikkerhed og retfærdighed, engagement fra lokalområdet, bl.a. i form af at uddanne folk til dialog og ligestilling, økonomi og mulighed for selvforsørgelse og graden af demokrati og indflydelse.

Læs meget mere om UNHCR’s mål for 2023, og få de nyeste opdaterede tal om den globale flygtningesituation, i rapporten her.

Vil du hjælpe? Så støt den danske afdeling af FN's flygtningeorganisation her.