Sudan (3)
28. april 2023

Tusinder af mennesker på flugt fra konfliktramt Sudan

Foto: UNHCR/ Aristophane Ngargoune

Lige nu flygter tusinder af civile fra kampene mellem den sudanske hær og den paramilitære gruppe Rapid Support Forces i Sudan.

Mere end 33.000 civile er flygtet fra hovedstaden Khartoum, og FN’s flygtningeorganisation UNHCR er på grund af situationen blevet tvunget til at indstille deres humanitære arbejde i blandt andet Khartoum, fordi det er for farligt at være der. Også i Darfur-regionen og i Nordkordofan er arbejdet indstillet.

UNHCR forsøger at finde en løsning sammen med FN’s fødevareorganisation World Food Programme og UNICEF, så forsyninger stadig kan komme ud.

Det vækker bekymring, at den humanitære krise breder sig til nabolande, der allerede er ramt af konflikter, sult og økonomiske problemer. Mange af de civile flygter nemlig ind i nabolandene, der udover deres egne problemer også risikerer at blive overbelastet af den nye situation.

Faith Kasina, der er regional talsperson for FN’s flygtningekontor, UNHCR, kalder krisens omfang nærmest ufattelig, og udtrykker bekymring for de mange civile ofre og den generelle sikkerhedssituation i landet.

Sudan er det tredjestørste land i Afrika og har 45 millioner indbyggere. De omkringliggende lande har alle været ramt af kriser og krig. Alene det seneste år har Etiopien oplevet borgerkrig mens sult, oversvømmelser og etniske konflikter har ramt Sydsudan, mens Tchad har oplevet et kup.

Det danske udenrigsministerium har op til 30 personer på deres såkaldte ’danskerliste’ som er en liste der indikerer, hvor mange danskere der har registreret sig i Sudan. De er alle blevet tilbudt evakuering i det lille vindue, hvor de stridende parter aftalte våbenhvile. Men idet Danmark ikke har en ambassade i Sudan er mulighederne for hjælp begrænsede.

Mere end 400 mennesker er indtil videre blevet dræbt og 3.700 såret i forbindelse med kampene, siger FN’s Verdenssundhedsorganisation WHO. Mange er afskåret fra mad, vand og elektricitet, adskillige hospitaler i hovedstaden Khartoum er lukket, og flere nødhjælpsorganisationer og deres lagre er blevet plyndret. 

Vil du vide mere om konflikten? Læs mere på UNHCR's egen side.

Du kan selv gøre noget: Giv et bidrag til UNHCR's arbejde her.