Child Labour Day Hero
12. juni 2023

Social retfærdighed for alle. Stop børnearbejde!

Foto: UN Photo/ ILO

FN’s internationale dag mod børnearbejde, der markeres 12. juni, sætter fokus på de økonomiske, kulturelle og sociale årsager til børnearbejde verden over. I år er sloganet for dagen ’Social retfærdighed for alle. Afskaf børnearbejde!'.

Erfaringer viser, at børnearbejde kan elimineres, hvis de bagvedliggende årsager bliver løst. Børnearbejde er et synligt problem, men forandring er mulig, hvis viljen til at fremskynde løsningen er der.

I forbindelse med dagen opfordrer FN til en universel ratificering af ILO-konventionerne nummer 138 og nummer 182, der handler om minimumalder og om indholdet at børnearbejde, hvilket vil beskytte børn juridisk. ILO er den Internationale Arbejdsorganisation.

Siden 2000 er det gået støt fremad i kampen for at reducere børnearbejde. Men de sidste par års konflikter, kriser og Covid-19-pandamien har kastet mange flere familier ud i fattigdom, og derved tvunget millioner flere børn til at arbejde. I dag er 160 millioner børn stadig involveret i børnearbejde. Det er næsten et ud af ti børn på verdensplan.

Værst ser det ud i Afrika. Her er en femtedel af alle børn tvunget ud i børnearbejde, og tallet lyder på 72 millioner. I Asien og Stillehavet er tallet syv procent eller 62 millioner børn for regionen.

Afrika og Asien og Stillehavsregionerne tegner sig tilsammen for næsten ni ud af ti børn i børnearbejde på verdensplan. De resterende børnearbejdere er fordelt på Amerika (11 millioner), Europa og Centralasien (6 millioner) og de arabiske stater (1 million).

Mens procentdelen af ​​børn i børnearbejde er højest i lavindkomstlande, er deres antal faktisk større i mellem-indkomstlande. 9 % af alle børn i lavere mellem-indkomstlande og 7 % af alle børn i højere mellem-indkomstlande er i børnearbejde. Statistikker viser, at det drejer sig om hele 84 millioner børn i disse lande.

ILO har kigget på hvad der skal til, for at sætte en stopper for eller reducere børnearbejde. Se med her.