I dag markerer vi FN’s Solidaritetsdag for Palæstina
Foto: WHO
I dag markerer FN den Internationale Solidaritetsdag med Palæstina. En dag, der startede helt tilbage i 1977, da FN’s Generalforsamling opfordrede til en årlig markering af den 29. november som Den Internationale Solidaritetsdag med det palæstinensiske folk. På den dag i 1947 vedtog Generalforsamlingen nemlig resolutionen om opdelingen af Palæstina – den såkaldte resolution 181 (II), og mange år senere, i 2005, besluttede man at markere dagen hvert år med udstillinger, kulturelle begivenheder eller andet, der kan stille skarpt på det palæstinensiske folks rettigheder. Dette i samarbejde med den permanente observatørmission for Palæstina ved FN.
Den dag i dag er solidaritetsdagen åbenlys stadig vigtig. Siden Hamas’s terrorangreb på Israel den 7. oktober og Israels efterfølgende angreb mod Gaza har Gaza og det palæstinensiske folk levet under humanitære forhold, der er helt uholdbare. Ifølge WHO er næsten 6.000 børn allerede blevet dræbt. Det har været svært eller umuligt at sikre humanitære forsyninger ind i Gaza, og WHO har tilmed advaret om at situationen er ’en opskrift på epidemier’. FN’s Generalsekretær António Guterres har omtalt det som en humanitær katastrofe og kaldt Gaza en ’børnekirkegård’, og på samme måde har han og FN advokeret for en to-statsløsning, der skal tilgodese begge parter.
De seneste dage er Hamas og Israel blevet enige om en foreløbig humanitær våbenhvile der, ud over udveksling af gidsler og fanger, skal sikre, at beboerne i Gaza kan få bragt humanitær nødhjælp. Blandt andet 11 ambulancer og over 200 lastbiler med nødhjælp.
Solidaritetsdagen bliver naturligvis også markeret i Danmark. Blandt andet holder Enhedslisten, der er medlemmer af FN-forbundet, en konference på Christiansborg. Du kan deltage online i konferencen igennem dette link.
Hvis du være med til at markere dagen, kan du bruge hashtagget #PalestineDay på de sociale medier. Du kan også følge med på FN's egen web tv, når de streamer events fra dagen.