Mary UNFPA Shiri Ram
27. april 2023

H.K.H. Kronprinsessen og Dan Jørgensen sætter fokus på klima med besøg hos Stillehavsstater

Foto: UNFPA/ Shiri Ram

Kronprinsesse Mary og Dan Jørgensen, minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, besøger Fiji, Vanuatu og Australien den 23. – 28. april.

Stillehavsøerne er blandt de mest klimaudsatte lande og er i høj grad udsat for cykloner, stormfloder, oversvømmelser, tørke, jordskælv og tsunamier – Vanuatu har nemlig været ramt af to cykloner kombineret med jordskælv.

Stillehavsøerne har også demografiske og udviklingsmæssige udfordringer, herunder i forbindelse med seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder. Seksuel og kønsbaseret vold stiger under naturkatastrofer, når lokalbefolkningen evakueres i midlertidige lejre, og piger og kvinder skal gå længere efter vand og brænde. Dette er meget vigtigt at sætte

Formålet med besøget er at sætte fokus på konsekvenserne af de globale klimaforandringer i Stillehavsregionen og lægge vægt på, at de små stater har en stemme i klimaforhandlingerne og i spørgsmål om international fred og sikkerhed.

Besøget i Fiji gennemføres delvist med UNFPA’s eksekutivdirektør Natalia Kanem. UNFPA er FN’s Befolkningsfond, som kronprinsessen også er protektor for. Danmark arbejder for, at de mest sårebare lande får hjælp til at håndtere udfordringerne både direkte og via FN-projekter som dette.

Læs mere om besøget på Kongehusets hjemmeside.

Udenrigsministeriet har skrevet en pressemeddelelse om besøget, som kan læses her.

Her kan du læse, hvad UNFPA skriver om besøget.