Godt nyt: 56 millioner liv reddet verden over på grund af mæslingevaccine, siger WHO
Foto: UN Photo
’En af de mest effektive sygdomsindsatser i verden.’ Sådan bliver kampen mod mæslinger beskrevet af eksperter fra Statens Serum Institut, der bl.a. er ansvarlig for at overvåge mæslinger herhjemme. Den indsats der tales om er udbredelsen af vacciner; først og fremmest udviklingen af ekstremt effektive vacciner i starten af 1960’erne, og siden da et kæmpe internationalt vaccinationsprogram.
Udbredelsen af vaccinen betyder, at op imod 56 millioner liv er blevet reddet verden over alene i perioden mellem 2000 og 2021. Det viser nye tal fra FN’s verdenssundhedsorganisation WHO. Før vaccinerne blev rullet ud, døde mere end to millioner af mæslinger hvert år. Nu er antallet anslået 128.000.
Mæslinger er en utrolig smitsom sygdom, der smitter op mod ni ud af ti mennesker, der bliver udsat for den, såfremt man ikke har fået vaccinen. Mæslinger kan ikke kureres og er særligt farlig for børn under fem år i udviklingslandene. Dette skyldes at der kan støde bl.a. bakterieinfektioner til, og ubehandlet kan det få en dødelig udgang. Man kan også risikere at blive blind, og at sygdommen påvirker immunforsvaret i en lang periode bagefter.
Da mæslinger er så smitsomme betyder det, at 95 procent af befolkningen skal vaccineres for at opnå flokbeskyttelse. Det kræver to doser vaccine, der bliver givet til børn. Vaccinen beskytter også mod røde hunde og fåresyge. Desværre har corona-pandemien betydet en opbremsning i bekæmpelsen af mæslinger med millioner af aflyste og udskudte vacciner, og derfor er man særligt i Afrika langt bagud i forhold til vaccinationsprogrammet. I 2021 manglede næsten 25 millioner spædbørn af blive vaccineret bare med en enkelt dosis vaccine, ifølge WHO.
I Danmark blev mæslinger officielt erklæret udryddet i 2017. Selvom Afrika og resten af verden stadig ikke er med, er de dog godt på vej.
Læs mere om WHO og mæslinger her.
Læs mere om vaccine-succesen hos Verdens Bedste Nyheder her.