FN's Flygtningedag: Rekordhøjt antal mennesker er på flugt
Foto: UNHCR/Hélène Caux
Tæt på 110 millioner mennesker er på flugt: Den 20. juni er FN’s internationale dag for flygtninge. Dagen er indstiftet af FN’s flygtningeorganisation UNHCR, der blev etableret i 1950 for at hjælpe de millioner af mennesker, der havde mistet deres hjem under 2. Verdenskrig. UNCHR arbejder i dag i 137 lande og har siden da hjulpet mere end 50 millioner flygtninge med at få en ny start i livet.
UNHCR’s årlige rapport, Global Trends in Forced Displacement 2022, er netop udkommet, og den viser, at antallet af mennesker, der var fordrevet på grund af krige, forfølgelse, vold og menneskerettighedskrænkelser var rekordhøjt, 108,4 millioner, ved udgangen af 2022. Tallet er vokset med 19,1 millioner mennesker i forhold til året før, hvilket er den største årlige stigning nogensinde. Og den globale flygtningesituation viser ingen tegn på at aftage i 2023. Tværtimod har konflikten i Sudan betydet nye strømme af flygtninge og fordrevne, hvilket har skubbet den globale total til anslået over 110 millioner mennesker i maj måned.
En del af de mange flygtninge har FN kategoriseret som kvoteflygtninge: Flygtninge, der hverken vil kunne vende hjem til deres eget land eller blive integreret i det land, som de er flygtet til. Det drejer sig om ca. 2 millioner mennesker, som venter på et liv uden for en flygtningelejr gennem en aftale med et modtagerland.
For 38 år siden begyndte Danmark at tage imod 500 kvoteflygtninge om året, og det har vi gjort indtil 2017, hvor der kom en pause på to år begrundet i de mange Syrien-flygtninge. Siden 2019 har det igen været den officielle danske politik at tage imod 500 kvoteflygtninge om året. Men der er imidlertid ikke længere overensstemmelse mellem politik og praksis, idet der siden 2019 og indtil udgangen af 2022 kun er kommet i alt 235 kvoteflygtninge til Danmark.
Det er FN-forbundets håb, at Danmark igen vil begynde at leve op til aftalen om at tage 500 kvoteflygtninge om året. Ligesom det er et håb, at vi på sigt kan tage flere end det, eftersom antallet af flygtninge er steget så markant de seneste år.
FN-forbundets menneskeretsudvalg har skrevet et debatindlæg, der er blevet bragt i Jyllands-Posten, hvori skribenten udtrykker et ønske om at Danmark tager imod 2.000 kvoteflygtninge om året. Selve indlægget er gemt bag en betalingsmur, men du kan læse det i sin fulde længde her.
Læs mere om kvoteflygtningeflygtninge her på UNHCR's side.
Læs flere tal om kvoteflygtninge på DRC's side.
Læs mere om baggrund og initiativer i forbindelse med dagen, her.