Haiti
5. oktober 2023

FN’s sikkerhedsråd sender udenlandske styrker til Haiti

Foto: UN Photo

En historisk aftale faldt på plads d. 1. oktober, da FN’s sikkerhedsråd godkendte en sikkerhedsmission, hvor udenlandske styrker skal sendes til Haiti for at opretholde fred i landet. Haiti har i en længere periode kæmpet med bandekriminalitet og optøjer, og den haitiske regering har derfor anmodet FN’s sikkerhedsråd om at godkende udsendelsen af styrker som kan hjælpe til. Allerede for et år siden, bad Haitis regering om hjælp fra FN, men det er først nu sikkerhedsrådet er kommet til enighed.

Det er ikke første gang at FN sender styrker til landet. I 2004 sendte FN fredsbevarende styrker til Haiti som først forlod landet i 2017. De fredsbevarende styrker blev erstattet af en FN-politistyrke som opholdt sig i landet i yderligere to år. Det estimeres at der har været omkring 3000 drab på Haiti i år, og ca. 1500 tilfælde af kidnapninger, hvor en løsesum kræves. Der er derfor akut behov for udefrakommende hjælp.

Det er de 15 medlemmer af FN’s sikkerhedsråd, der har godkendt udsendelsen af styrker til Haiti, dog valgte Kina og Rusland ikke at deltage i afstemningen. Derudover har sikkerhedsrådet også udvidet handelsforbuddet med våben til bander; tidligere angik forbuddet udelukkende handel med våben til individer.

Sikkerhedsrådet udgør en vigtig del af FN, hvor afgørende beslutninger om international sikkerhed og fred bliver truffet. Rådet består af 5 permanente medlemmer og 10 medlemmer som sidder for en toårig periode. Danmark arbejder i øjeblikket på at fremme sit kandidatur for en plads i sikkerhedsrådet i perioden 2025-2026, i håbet om at kunne bidrage til den globale dialog om international sikkerhed og fred.