Afghan Boy Un Photo
15. august 2023

FN efter Kabuls fald: Talebanerne begår forbrydelser mod menneskeheden

Foto: UN Photo

I dag er det to år siden, Taliban indtog Kabul og generobrede magten over Afghanistan. Den gang hævdede talibanerne, at de var reformerede og et andet sted, end dengang de tog magten over landet i 1996-2021. Det hed sig, at kvinder fortsat kunne arbejde og gå i skole. Desværre viste løfterne sig at være falske, og landet er kastet ud i en kæmpe humanitær katastrofe. Det konkluderer FN i en udtalelse, som de har offentliggjort i anledning af toårsdagen for Talibanernes magtovertagelse.

Blandt de hårdest ramte er menneskeer med handicap samt kvinder og piger. Kvinderne har ikke længere en plads i samfundet. Der er indført forbud mod at rejse alene, påbud om at tildække sig fra top til tå, og piger over 6. klassetrin må ikke længere gå i skole, og således må piger heller ikke gå i gymnasiet. Landets skønhedssaloner er lukket.

Undertrykkelsen af kvinder er blevet værre siden sidste år, og FN kalder behandlingen af kvinder for et brud på menneskerettighederne.

Tilbage i februar fik situationen Flygtningenævnet til at ændre praksis, så afghanske kvinder nu som udgangspunkt får asyl i Danmark igennem FN’s Flygtningekonvention, alene på grund af deres køn.

Hele befolkningen lider. 9 ud af 10 afghanere får ikke mad nok og ifølge FN’s Verdensfødevareprogram World Food Programme (WFP) har over 28 millioner afghanere akut brug for humanitær assistance. Det er over halvdelen af befolkningen og fire millioner mere end sidste år. FN’s Udviklingsprogram UNDP har anslået, at 97 procent af alle afghanere lever under den fattigdomsgrænse, som Verdensbanken har defineret til at leve for under 14 kroner om dagen.

Der har været historier om familier, der i ren desperation har solgt deres nyrer for at få råd til mad.

Siden magtovertagelsen er der sket en svækkelse af adgangen til basale ydelser som lægehjælp. I følge FN’s verdenssundhedsorganisation WHO har over 18 millioner afghanere akut brug for sundhedshjælp, herunder mere end 3 millioner børn under 5 år.

Banksektoren er kollapset, og ifølge Verdensbanken er Afghanistans økonomi skrumpet med 30 procent siden magtovertagelsen. Dette skyldes i høj grad, at Verdensbanken har suspenderet bistandsudbetalinger efter talibanernes magtovertagelse. Fattigdommen er stigende og der er fattigdommen også. På samme måde er sikkerheden under pres, og al-Qaeda er i fremgang.

FN har netop udgivet sin landerapport for 2022 med indsatser, data og meget mere. Den kan læses her.