800 X 500 1
29. maj 2023

FN-dag: 'Fred starter med mig selv'

Foto: UN Photo

I dag markerer FN den Internationale Peacekeepers Day. Samtidig markerer dagen 75-året for de fredsbevarende styrkers arbejde. Dagen er en anledning til at anerkende indsatsen og ofrene fra de mere end to millioner personer fra 125 lande, som har tjent under det blå flag i omkring 70 missioner siden 1948. Det er også en anledning til at ære mindet om de mere end 4200 personer, som har mistet livet i fredstjeneste.

Temaet for 75-året er ’Fred starter med mig selv’.

Hver eneste dag året rundt arbejder FN’s fredsbevarende styrker med at beskytte tusindvis af udsatte mennesker i verdens mest politisk sårbare områder. Civilt og uniformeret mandskab i de fredsbevarende missioner understøtter våbenhviler, forebygger og modvirker vold, forfølger brud på menneskerettigheder og misbrug og hjælper med at skabe fred, genopretning og forandring med deres tilstedeværelse.

Det fredsbevarende arbejde er i dag mere udfordrende end nogensinde på grund af voksende globale politiske spændinger. Konflikterne er langvarige og komplekse, fredsarbejdere står over for terrorister og bevæbnede grupper og deres allierede, som har adgang til avancerede moderne våben og teknologi. Misinformation opildner til vold mod fredsarbejdere og deres samarbejdspartnere. På trods af alle udfordringer vedbliver de fredsbevarende styrker sammen med mange samarbejdspartnere at arbejde for at skabe fred.

Danmark har et sæde i FN’s Peacebuilding Commission, et sæde der er med til at bane vejen for at vi får en plads i Sikkerhedsrådet i 2025-26. Læs mere om det her.

I FN’s hovedkvarter i New York markeres ”Peacekeepers Day” bl.a. med en fotoudstilling, der viser klip fra de 75 års fredsarbejde rundt omkring i verden. Se udstillingen her.

Vil du vide mere om FN’s fredsbevarende arbejde? Så læs mere her.