Image1170x530cropped (1)
28. august 2023

FN-aktion redder Afrikas kyst fra en af verdens største miljøkatastrofer

Foto: UN News

Siden 2015 har den 376 meter lange olietanker FSO Safer ligget ud for Yemens kyst, lastet med 1,1 millioner tønder olie. Dag for dag er miljøkatastrofen rykket tættere på, for eksploderer olien, eller lækker tønderne eller det gamle rustne skib, udledes olien i det Røde Hav og efterlader en af verdens største miljøkatastrofer.

Heldigvis er det ikke kommet dertil: Gennem en heftig crowdfunding og meget diplomati er det lykkedes FN at rejse 80 millioner dollars til at skaffe et nyt skib, og flytte olien fra det ene skib til det andet. En meget kompliceret operation, der tog 18 dage, og om hvilket FN’s Generalsekretær António Guterres sagde: Jeg byder nyheden om at olien er blevet flyttet sikkert, varmt velkommen. FN har stået i spidsen for en operation der har forhindret hvad der kunne udvikle sig til en kolossal miljømæssig og menneskelig katastrofe.’

Selv efter at have overflyttet olien kan den stadig udgøre en miljøtrussel, og derfor er opgaven nu at sikre den på en måde, så den hverken kan læsse eller eksplodere. Og så er FN’s forhandlere ved at lande en aftale mellem de to parter; den yemenitiske regering på den ene side, og oprørsbevægelsen Houthierne, på den anden side, så olien kan fordeles.

Siden krigen brød ud i 2015, har det ikke været enighed om at læsse olien af. Derfor har skibet bare ligget og rustet med den dyrebare last. Og 1,1 million tænder olie er meget: Det er nok til at holde 83.000 biler kørende eller holde gang i 50.000 husstande i USA – i et år!

Et oliespild vil være en katastrofe for miljøet og for de mennesker, der bliver påvirket, for det Røde Hav er en vigtig handelsrute. Bliver vandet forurenet, anslås fiskeindustrien at blive ødelagt i mindst 25 år. Biodiversiteten i området bliver ødelagt, turistindustrien langs kysten bliver lammet, millioner af mennesker vil blive påvirket af luftforurening og det bliver endnu sværere at skaffe mad og sikre levering af andre livsnødvendige varer til Yemen. Et land, hvor 17 millioner mennesker allerede har desperat brug for mad som følge af en krig, der har varet i 7 år.  Hundrede tusindvis af jobs vil være truet, fordi fiskeindustrien bliver ødelagt. Alene oprydningsarbejdet vil koste mindst 20 milliarder dollars.

Læs mere om operationen her.

Læs mere om baggrunden her.