Delfin-strid truer dansk UNEP-direktør
Foto: UN Photo
Den danske direktør af FN’s miljøprogram UNEP, Inger Andersen, er havnet i en storpolitisk strid. Årsag: Døde delfiner, som er ramt af russiske sonar-signaler i Sortehavet, hvorefter de har mistet orienteringen og skyllet op på land. Også naturen har lidt under de russiske ødelæggelser i forbindelse med krigen i Ukraine.
Det er New Zealands udenrigsministerium og EU, der står bag kritikken, og det har gjort russerne vrede. De mener nemlig at biodiversitets-topmødet, der netop er afholdt i Montreal, blev misbrugt til at lægge Rusland for had, og at de øvrige deltagende lande bruger Rusland som en prygelknabe for at undgå at vedtage forpligtende aftaler omkring biodiversiteten.
Rusland har været under massiv kritik i FN-systemet siden invasionen af Ukraine, og generalforsamlingen har med et overvældende flertal allerede sidste forår krævet, at Rusland trækker sig ud. I november vedtog man et krav om, at Rusland skal betale erstatning for de ødelæggelser, de har påført Ukraine. FN’s luftfartsagentur, ICAO, har smidt Rusland ud af sin ledelse.
Nu er Inger Andersens job og forlængelse kommet i fare. Hun har været UNEP-direktør siden 2019 og står til en forlængelse i år, hvilket normalt er en formalitet, men nu stikker russerne en kæp i hjulet. De anklager de vestlige lande for at ’monopolisere’ direktørposten, og stiller Andersen til personligt ansvar for at UNEP i efteråret udsendte en kritisk rapport om miljøødelæggelser i Ukraine under den russiske invasion.
Det er tvivlsomt, som Rusland vil kræve en afstemning om Andersens forlængelse ved generalforsamlingen, men indtil videre har de rundsendt en uofficiel indsigelse mod at forlænge hende på posten.