Vi skal ud over stepperne, hvis vi skal nå at opfylde verdensmålene, siger ny rapport
Grafik: SPOTLIGHT-rapporten
2556 dage. Så mange dage har Danmark til at nå Verdensmålene, regnet fra 1. januar 2023. Dermed er den nye regering den sidste, der har mulighed for at sætte de nødvendige forandringer i gang, for at vi kan opfylde verdensmålene i 2030. Det bliver en af den nye regerings vigtigste opgaver at leve op til det løfte, Danmark i 2015 gav danskerne og resten af verdens lande med underskrivelsen af Verdensmålene.
Den årlige SPOTLIGHT-rapport er netop kommet på gaden, en rapport, der tager en status på den danske indsats for at nå verdensmålene. 14 civilsamfundsorganisationer, herunder FN-forbundet, er gået sammen om arbejdet, med 92-gruppen og Globalt Fokus som bannerførere. Og én ting står klart: Den nye regering har rygende travlt, og der er brug for handling nu.
Rapporten peger på flere udfordringer: Ruslands invasion af Ukraine i februar 2022 har skabt en række kriser i det internationale samfund som for eksempel udfordringer med bæredygtig energiforsyning, ulighed, fattigdom og svækkede internationale institutioner. Sammen med efterdønninger fra Covid-19 og en galoperende klimakrise har krigen medført en global tilbagegang på områder, hvor det længe har gået fremad, som for eksempel bekæmpelse af sult. Alene dette demonstrerer, hvor tæt forbundet de forskellige kriser er, og hvordan udfordringer på ét område påvirker andre. De ting vi gør i Danmark, hænger sammen med resten af verden, og at beslutninger på ét område har konsekvenser på andre.
FN-forbundet og vores samarbejdspartnere i SPOTLIGHT-rapporten opfordrer den nye regering til at tage action nu, og komme med en konkret og langsigtet plan for, hvordan vi kommer i mål med hvert enkelt af de 17 verdensmål. Vi minder til sidste om verdensmålenes motto: Leave no one behind.
Du kan læse kommentaren til rapporten, som er skrevet af de 14 civilsamfundsorganisationer, herunder FN-forbundets forperson Ditte Ingemann her, eller læse hele rapporten her.