Tog Ukraine - Fotokredit: UNICEF
9. marts 2022

FN om Ukraine-hjælp: Europas reaktion har været bemærkelsesværdig

FN's højkommissær for flygtninge roser de europæiske lande, for vores måde at tage imod de mennesker, der er på flugt fra krigen i Ukraine.

Putins krig i Ukraine har medført en meget kraftig reaktion fra det meste af verdenssamfundet. Og det er ikke bare verbale fordømmelser, der møder den russiske præsident. Indtoget i Ukraine har også ført til nogle historiske sanktioner overfor Rusland - alt lige fra økonomiske sanktioner over udenlandske virksomheder, der trækker sig fra Rusland til udelukkelse af russiske atleter fra en række af de største sportsbegivenheder. 

Omvendt har billedet af de mange ukrainere, der pludselig er tvunget til at flygte fra alt hvad de har, fra det, der var deres hjem, vist, at vi i Europa virkelig har været klar til at hjælpe. Europa har stået med åbne arme og taget imod de flygtninge, der er kommet. Og den hjælp er da også blevet bemærket af FN.

I en kommentar roser FN's højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi, måden, vi har tacklet situationen på.

- Europas reaktion har været bemærkelsesværdig. EU's direktiv om midlertidig beskyttelse giver flygtningene sikkerhed og muligheder, en chance for stabilitet i en tid med store omvæltninger, lyder det bl.a. i udtalelsen fra Grandi.

Det er især Polen, der har holdt for de første dage af krigen. Landet, der deler grænse med Ukraine, har modtaget over 1,2 millioner ukrainere, siden krigen brød ud for små 14 dage siden. Det er over halvdelen af de omkring to millioner mennesker, FN anslår, der er flygtet fra krigens rædsler i Ukraine.

Der er stor behov for hjælp til dem, der er fanget inde i Ukraine.   

Internationale Røde Kors har leveret mere end 200.000 medicinske genstande til mobile klinikker, mens Læger uden Grænser har leveret omkring 120 kubikmeter medicinske forsyninger til landet. Også FN's migrationsagentur IOM, UNHCR og UNICEF er tilstede i Ukraine for at yde nødhjælp.

Hvis du vil støtte nødhjælpsarbejdet i Ukraine, så kan du støtte organisationernes arbejde her:

FN's migrationsagentur IOM
FN's Flygtningeorganisation UNHCR
UNICEF
Røde Kors
Læger uden GrænserFølg med:
Den nyeste info om Ukraine fra FN - HER
Læs baggrundsinfo hos FN-biblioteket - HER
UNHCR dataportal om de ukrainske flygtninges situation - HER
Foto: UNICEF