IRAN UN Photo Aslan Arfa
15. december 2022

Iran er blevet smidt ud af FN’s kvindekommission

                                                                                                                                                                                                     Foto: UNICEF/ Aslan Arfa

Det skete onsdag, da de 54 medlemmer af FN’s økonomiske og sociale råd vedtog en resolution, der med ’øjeblikkelig effekt fjerner den Islamiske Republik Iran fra Kommissionen for Kvinders status’ i resten af perioden fra 2022 til 2026. Det er USA, der er initiativtager til beslutningen. Landet er blevet smidt ud på grund af love, der strider imod piger og kvinders rettigheder.

Den iranske journalist og kvinderettighedsaktivist Masih Alinejad skriver sådan her på Twitter om beslutningen: ’Dette er en sejr for iranske revolutionære, der har stået over for pistoler og kugler, mens de kæmper mod denne stat med kønsapartheid’.

Siden september har der været store demonstrationer i Iran. Demonstrationerne begyndte, efter at den 22-årige kvinde Mahsa Amini døde i det iranske moralpolitis varetægt. Hendes ’forbrydelse’ bestod angiveligt i at bære sit hovedtørklæde forkert. Senere er adskillige døde i demonstrationer, og to personer er blevet henrettet for at deltage.

Med eksklusionen sender FN et meget stærkt signal om, at de støtter kvinders rettigheder og fordømmer Irans forsøg på at knægte disse. Kvindekommissionen ønsker at fastslå, at de ikke vil lade Iran sidde i kommissionen og fortsætte med at angribe kvinder i deres eget land.

Irans FN-ambassadør er ikke overraskende imod beslutningen og kalder USA for en bølle.