Årets Spotlightrapport er ude nu
Pressemeddelelse fra Globalt Fokus og 92-gruppen:
Om få uger skal Danmark til verdensmålseksamen. Finansministeren Nicolai Wammen skal overfor FN redegøre for, hvordan det går for Danmark med at opnå de 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling, som vi forpligtede os på i 2015.
Som en hjælp til regeringens eksamensforberedelse, lancerer civilsamfundet i dag en SPOTLIGHT-rapport, hvor 28 civilsamfundsorganisationer giver regeringen 150 konkrete anbefalinger til politiske tiltag, som er nødvendige, for at Danmark kommer i mål med Verdensmålene i 2030.
I SPOTLIGHT-rapporten vurderer civilsamfundets desuden frem- eller tilbagegang på hvert af de 17 Verdensmål, i de 4 år som er gået, siden sidste gang regeringen var til eksamen i FN.
Negativ udvikling og manglende handling
”Tendensen er klar. På alle fronter mangler der politisk vilje, konkrete målsætninger, ejerskab og inddragelse samt en ambitiøs handlingsplan, som kan sikre grundlaget for nødvendige politiske prioriteringer og skabe en omstilling af det danske samfund,” hedder det indledningsvist i SPOTLIGHT-rapporten fra formændene for Globalt Fokus og 92-gruppen, Rasmus Stuhr Jakobsen og Torleif Jonasson.
Årets SPOTLIGHT-rapport viser nemlig, at regeringen siden 2017 kun har gjort lidt fremgang på få af Verdensmålene. De gode eksempler er Mål 3: Sundhed og trivsel og Mål 5: Ligestilling mellem kønnene. Ellers viser analysen, at arbejdet med de fleste Verdensmål har stået i stampe, og på flere mål er der sket decideret tilbagegang, både nationalt og internationalt. Den manglende fremgang skyldes, at den danske regering de sidste fire år ikke har prioriteret og formået at handle konkret for at opnå Verdensmålene.
150 anbefalinger vil hjælpe ministeren med at bestå FN-eksamen
Konkret handling havde civilsamfundet håbet på at se i sidste uge, hvor regeringen lancerede sin længe ventede Handlingsplan for FN´s Verdensmål. Ved første øjekast fremstår den nye Handlingsplan mere handlingsorienteret end den forgående (fra 2017), men ved nærmere læsning er det svært at finde handling. Det er uklart hvordan de udfordringer, som beskrives i planen, skal blive til politiske prioriteringer, der bliver til konkrete handlinger, bæredygtige initiativer og ikke mindst finansiering, som kan føre til en nødvendig bæredygtig omstilling.
Danmark har med den nye Handlingsplan muligvis ikke bestået sin eksamen i Verdensmålene, set gennem civilsamfundets briller. Det er i hvert fald sikkert, at der vil blive stillet uddybende spørgsmål til eksaminanden – både nu og i løbet af de næste år, hvor Handlingsplanen skal omsættes til konkrete forandringer. Derfor anbefaler vi regeringen at nærlæse civilsamfundets nye SPOTLIGHT-rapport, der leverer 150 anbefalinger til konkret handling.
At integrere civilsamfundets anbefalinger vil ikke alene stille finansministeren i en bedre position til den kommende FN eksamen. Det vil også bidrage afgørende til, at vi i fællesskab sætter handling bag vores verdensmålsløfter.
Læs civilsamfundets verdensmålsstatus og anbefalinger i SPOTLIGHT-rapporten 2021 og se - og del gerne - videoen med organisationerne bag - inklusive os i FN-forbundet.