UN emblem/ Roberta Politi
3. november 2021

Hvorfor er interessen blandt danske politikere så lille, når det kommer til internationale forhold?

I anledning af stifteren af Hermod Lannungs Fond, Hermod Lannungs, 125-års fødselsdag udskrev fonden tidligere på året en kronik-konkurrence med temaet “Hvorfor spiller de globale problemstillinger, og især FN-politikken, så beskeden en rolle i dansk politik – og hvad kan vi gøre ved det?”

Nu er vinderen fundet, og det blev Kristoffer Nilaus Tarp.

I kronikken spørger Kristoffer Nilaus Tarp, hvorfor interessen for internationale forhold og internationale organisationer så lille, når de største udfordringer vi står overfor, netop kun kan løses via internationalt samarbejde.

Han skriver bl.a.:

Mystisk er det, at vi, der nyder allermest gavn af internationale institutioner som FN og EU, skænker dem så lidt opmærksomhed – for ikke at tale om ros.

Når krisen kradser, er det nationalstaten, der går forrest og varetager egne borgeres interesser bedst. Se bare, hvordan det internationale samfund var ude af stand til at håndtere alt fra coronapandemien over migrantstrømme og finanskrise til krisen i Syrien, lyder det. Fra den nationalromantiske højrefløj over den politiske midtes store regeringsbærende partier til dele af venstrefløjen.

Kritikken af det internationale samfund har forskellige fortegn afhængigt af politisk ståsted, men bidrager til den samme overordnede dynamik: at det i Danmark er helt igennem umoderne at være internationalist.

Du kan læse hele kronikken i Politiken, hvor den blev bragt den 1. november eller på Hermod Lannung Fondens hjemmeside.

 

Om Hermod Lannungs Fonden:

Fonden blev stiftet af Hermod Lannung (1895-1996) i 1970.

Lannung var jurist og radikal politiker. Han beskæftigede sig særligt med internationale forhold, særligt ud fra ønsket om at udvikle FN til en verdensmyndighed. Han var delegeret ved FN’s generalforsamling gennem adskillige år.

Fonden har siden stiftelsen i 1970 ydet støtte til projekter til styrkelse af FN.