Innovate4Cities UN-habitat
12. oktober 2021

Byernes indsats over for klimaudfordringen

I disse dage afholder UN-Habitat en virtuel international konference ved navn Innovate4Cities. Konferencen tager udgangspunkt i IPCC’s Global Research and Action Agenda og ønsker at fremme forskning og handling på klimaudfordringen. En undersøgelse foretaget af UN DESA viser nemlig, at byerne har en vigtigt rolle i at adressere klimaudfordringen, da byernes befolkning forventes at stige 68% frem mod 2050.

Innovate4Cities er en konference, der beskæftiger sig med byernes muligheder og potentielle handleplaner, som er nødvendige for at bibeholde og udvikle, hvad de bymæssige områder kan. Konferencen fokuserer derved også på, hvorfor de lokale institutioner spiller en vigtige rolle i omlægningen af byerne i en tid præget af klimaudfordringer. Administrerende direktør for UN-Habitat Maimunah Mohd Sharif understreger denne pointe, ”klimakrisen er anerkendt vidt og bredt som den største trussel mod verden i dag. Og det er vores byer, som er ansvarlige for mange af klimaforandringerne, der resulterer i altødelæggende oversvømmelser, tørke og voldsomme storme. Faktisk producerer byer omkring 70% af de væsentligste drivhusgasser. Hvis vi ikke tager afgørende handling vil drivhusgasserne forsætte med at få den globale lufttemperatur til at stige, på grund af byernes forsatte udvikling.” Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund er altså en central puslebrik til, hvordan vi tackler klimaudfordringen.

Innovate4Cities’ mål er at samle nationale og regionale regeringer, den akademiske verden, den private sektor og civilsamfundsorganisationer, så disse kan skabe løsningsbaserede tiltag og resultatorienterede partnerskaber. Ydermere håber konferencen på at kunne formidle, at transformerende klimatiltag også kan mindske ulighed og garanterer inkluderende regeringsformer. Vigtigheden af innovation og partnerskaber er således skelsættende, hvis lokale regeringsmagter skal handle på klimaudfordringen.
Innovate4Cities vil bl.a. skabe dialog og samarbejde om alt fra lokalpolitikernes rolle, gentænkning af bymæssigt landbrug og fødevaresikkerhed, grønne områder for sundere byer, unge menneskers idéer, synkende byer og indflydelsen på børn.

Målet for konferencen er også at få udarbejdet en særberetning om byer og klimaudfordringen, som kan bruges under COP26, som finder sted i Glasgow den 31. oktober til den 12. november.

Men Innovate4Cities’ intention understreger også vigtigheden af det kommunalpolitiske arbejde, og hvorfor det er vigtigt, at vi, som samfundsborgere, går i stemmeboksen den 16. november til kommunalvalget.

 

Innovate4Cities begyndte den 11. oktober og slutter den 15. oktober. Du kan tilmelde dig virtuel deltagelse her

Læs om the Global Research and Action Agenda On Cities and Climate Change Science

Dagsordenen til Innovate4Cities

Læs om UN-Habitat

Læs om COP26


UN Photo/ I4C Programme Brochure