DK underskrift /UN Photo Archives / Arni
14. december 2020

Verden har forandret sig – men opgaven er den samme

Danmark var med fra starten, som UNHCR - skabt på askerne af Anden Verdenskrig - hjalp  millioner af europæere, drevet på flugt. Som de efterfølgende årtier bragte nye krige med nye flygtningestrømme, er UNHCR rykket ud for at lede og koordinere hjælpearbejdet og bruge deres stemme til at beskytte  mennesker på flugt og finde varige løsninger.

Pressemeddelelse fra UNHCR   

Danmark var blandt de første lande til at underskrive FN’s Flygtningekonvention i 1951.  Få år senere åbnede landet sine døre for tusindvis af ungarere, der i 1956 måtte flygte fra Sovjetunionens overgreb. I 1970’erne tog vi gæstfrit imod vietnamesere, der  flygtede fra krigens rædsler og blev samlet op til søs og bragt i sikkerhed i Danmark. Eksemplerne er mange og viser, at danskerne, drevet af stærke humanitære værdier og principper, gennem tiden har været blandt UNHCR’s stærkeste  støtter.  

Danmark  gav os  også  Flygtningehøjkommissær Poul Hartling , der med stolthed  i 1981  modtog UNHCR’s anden Nobel Fredspris for  organisationens utrættelige indsats.  I  sin takketale mindede han os om det vigtige budskab: ”Lad os aldrig ophøre med at have medfølelse med mennesker i nød”. 

UNHCR  er  i dag  aktivt engageret i over 130 lande, og vi arbejder hårdere end nogensinde for at hjælpe, beskytte og skabe holdbare løsninger for de 80 millioner mennesker, der i dag er  tvunget  på flugt på grund af krig, konflikt og forfølgelse.  Der er ca. 11 millioner mennesker på flugt fra krigen i Syrien, mere end en million rohingya’er på flugt fra brutal vold i Myanmar, og senest er knap 50.000 etiopiere flygtet til Sudan fra en eskalerende konflikt i Etiopiens nordlige Tigray-region. Alle disse og de millioner af andre mennesker på flugt i verden har brug for beskyttelse og en hjælpende hånd, så de kan  komme på fode og leve et  værdigt liv.     

Men vi kan ikke gøre det alene.  Samarbejde, partnerskaber og støtte fra alle dele af samfundet er nødvendigt. Danskerne, danske virksomheder og private fonde kan alle være med til at gøre en forskel. Klik her for at få mere information om, hvordan den private sektor kan bidrage eller kontakt os på danmark@unhcr.org.  

Verden har forandret sig – men vores opgave er den samme.

 

På billedet ses danske Knud Larsen, som i 1951 fik æren af at sætte FN’s officielle segl på den nyligt vedtagne Flygtningekonvention. UN Photo Archives/ Arni