Mette F i UNGA UN Photo/Loey Felipe
23. september 2020

Tal multilateralismen op

I mandags markerede verdens lande FN’s 75 års jubilæum ved et højniveaumøde under overskriften: ”The Future We Want, the UN We Need”. Her vedtog medlemslandene en deklaration, der udtrykker deres fornyede engagement og forpligtelse til det multilaterale samarbejde. 

Mødet blev åbnet af FN’s generalsekretær, António Guterres, som indledte med at præsentere medlemslandene for konklusionerne fra den globale samtale, der blev lanceret af FN tilbage i januar. Over 1 million mennesker har deltaget siden årskiftet, og blandt de største bekymringer er klima, fattigdom, ulighed, korruption, kønsdiskrimination og systematisk racisme. Svaret på, hvad der er afgørende for at løse de udfordringer, er tydeligt: internationalt samarbejde gennem FN. Du kan dykke ned i svarene her.    

Deltag selv i spørgeskemaundersøgelsen her, og giv dit input til de globale prioriteter for vores verden nu og fremover. Den løber frem til FN-dagen den 24. oktober.  

“No new blueprint is needed"

Dagen igennem talte verdens ledere til nationerne via videlonk, og mange af dem valgte både at se tilbage på FN’s historie siden grundlæggelsen, og på de udfordringer som verdenssamfundet står overfor i dag og i fremtiden. Flere bekræftede deres lands fornyede engagement, i form af deklarationen, og deres opbakning til FN. Bl.a. Slovenien, som vi havde fornøjelsen af at dele ”Verdens Bedste Nyheder” ud sammen med, tidligere på måneden.  

Den slovenske præsident, Borut Pahor, fremhævede vigtigheden af internationalt samarbejde, og takkede tidligere generationer for, ved FN´s grundlæggelse, at have bygget den første bro. ”Today our world is a tight network of bridges, and I ask you, for the sake of the present and future generations, for the sake of your loved ones and yourself, do not tear them down”. 

Coronapandemien og klimakrisen har gjort det klart for mange, at samarbejdet i FN er vigtigere end nogensinde.  Det fremhævede Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, også i sin tale. Hun understregede hvor vigtigt det er at vi, særligt i disse tider, taler multilateralismen og solidariteten op, og at vi husker den grønne omstilling i vores genopretningsplaner. 

Også Portugals premierminister, António Costa, mindede os om, at hverken klimaforandringer eller pandemier kender til landegrænser, og at det derfor kræver internationalt samarbejde og politisk vilje, hvis vi skal løse disse udfordringer. ”We therefore must keep the spirit of 1945, while facing the challenges of our era, with a common sense of purpose and shared hope”. 

Om Verdensmålene fremhævede både Borut Pahor og Mette Frederiksen, at vi her står med opskriften på en grøn og sund planet, og at det derfor er vigtigt, at vi respekter menneskerettigheder og international lov i vores udvikling fremover.

”No new blue print is needed. We already have the SDGs, the 2030 agenda, the Paris agreement and the Universal Declaration of Human Rights.” – Mette Frederiksen. 

Alle talerne fra Højniveaumødet kan ses her.  


På billedet ses statsminister Mette Frederiksen, da hun afgav sit indlæg på højniveaumødet mandag den 21. september i anledningen af FN's 75 års jubilæum. UN Photo/ Loey Felipe