Podcast: Sociale rettigheder - grønne udfordringer
Klimaforandringer truer mange menneskers liv og levevis. Det er specielt de fattigste og mest udsatte, det går ud over. Alligevel protesterer mennesker i hele verden over tiltag, der skulle have haft en positiv effekt på klimaet - for eksempel brændstofpriser. Det gør de, fordi de har andre og umiddelbart vigtigere udfordringer, som for eksempel hvordan de skal klare huslejen eller skaffe mad. Og fordi borgerne ikke stoler på, at beslutningstagerne bekymrer sig om dem.
Bølgen af protester viser, at det er nødvendigt at købe hele pakken med de 17 Verdensmål, som blev vedtaget i FN for at skabe bedre balance i samfundene. Selv om klima nok er det mest presserende, så får man ikke de brede befolkninger med, medmindre deres akutte behov og bekymringer bliver adresseret.
Sådan er det også i Danmark, siger Morten Frederiksen, der er lektor på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet. Han var hovedforfatter på den store værdiundersøgelse fra 2017.
“Indtil 2008 var der medvind på cykelstierne. Men nu har mange danskere mistet tilliden til deres velfærdsstat, og det mindsker tilslutningen til den grønne omstilling,” siger Morten Frederiksen.
Journalist Kirsten Larsen har talt med ham, og det er blevet en podcast. Episoden er den første i en serie podcasts, der sætter fokus på sammenhængen mellem arbejdsmarkedet og den grønne omstilling herhjemme og globalt.
Lyt til den første episode på SoundCloud eller download direkte fra Apple App Store.
Hele serien består af
#1 Sociale rettigheder - grønne udfordringer
#4 Kunstig intelligens - verden i forandring?