Heunicke /Twitterbillede fra @DKAmb_UNGeneva
25. maj 2020

Dansk og international støtte til WHO

Verdenssundhedsorganisationen WHO spiller fortsat en afgørende men omdiskuteret rolle i det globale samfunds kamp mod COVID-19 - med den amerikanske præsident som bannerfører for mudderkastningen. 

Det var afsættet for den 73. Verdensforsamling for WHO, der blev afholdt digitalt. Dét til trods blev en resolution dog enstemmigt vedtaget, der udtrykte medlemslandenes støtte til Verdenssundhedsorganisationen, og som - ikke mindst - insisterer på WHO’s ledende rolle i vejen frem mod en løsning på den globale krise, som COVID-19 har medført.  

Dén støtte lød også i det danske indlæg fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke: “We can only beat the pandemic if we act together in international solidarity. And with the UN system in a coordinating leading role.” 

Et andet betydningsfuldt tiltag var oprettelsen af WHO-fonden (The WHO Foundation), som har til formål at indsamle og facilitere midler og ressourcer til WHO samt FN-organets samarbejdspartnere.

Fonden oprettes i kølvandet på Donald Trumps konflikt med organisationen – en konflikt der tog endnu en drejning, da den amerikanske præsident publicerede et brev med diverse krav til WHO. Her truer Trump på ny med at trække USA ud af WHO-samarbejdet, men det skal imidlertid understreges, at den amerikanske præsident i så fald skal overbevise den amerikanske kongres. 

Ikke desto mindre vækker konflikten mellem USA og WHO naturligvis uro i det globale sundhedssamarbejde. Hvis du ønsker at vide mere om WHO-medlemmernes respons på Trumps brev, er denne oversigtsartikel i The New York Times god læsning.

 

Billedet er fra den danske FN-ambassadør i Geneve, Morten Jespersens Twitter-profil