28. september 2019

Forstå FN's Generalforsamling

Det er den travleste uge i kalenderen for alle i og omkring FN-systemet. Det er ’FN-ugen’. Den anden uge efter åbningen af FN’s Generalforsamling, efter formalia er overstået og dagsordenen for det næste års arbejde (næsten) er fastlagt. Hvor statsledere, virksomheds- og civilsamfundsrepræsentanter, diplomater og aktivister strømmer til FN’s hovedkvarter i New York. Hvor topmøder, højniveaumøder, korridorsnakke, sideevents, taler og håndtryk smelter sammen i en – mildt sagt – lidt overvældende strøm.

Hvad skal man holde øje med? Hvad kommer til at dominere dagsordenen? Hvem deltager – og hvornår?

Vi har samlet et overblik over de største begivenheder og den danske deltagelse her. Helt simpelt. Hvis du til gengæld har lyst til at dykke ned i dagsordnerne, så har vi her samlet vores favoritkilder.

  • UN Dispatch’ podcast, hvor Margaret Besheer, FN-korrespondent for Voice of America og Richard Gowan, direktør i International Crisis Group lufter, hvad de tror, der bliver værd at følge i dette års FN-uge.
  • FN’s egen podcast, ’UNcomplicated’.
  • Globalnyt.dk dækker journalist Kirsten Larsen ugen, direkte fra New York.
  • Det uafhængige magasin PassBlue bringer højdepunkter og som altid skarpe analyser af, hvad der foregår i FN.
  • I den lidt lettere (men underholdende) ende af skalaen har magasinet POLITICO udgivet en ’U.N. Playbook’, hvor du bliver indviet i stort og småt fra de bonede gulve i New York.

God fornøjelse.