1. januar 0001

Status på krigen i Syrien

Konflikten i Syrien kompliceret, og hver dag synes den ene tragiske overskrift at blive afløst af en ny.

746225

Staffan de Mistura i FN Sikkerhedsråd (yderst venstre) UN Photo/Mark Garten

 

FN's udsendte i Syrien, ledet af Mr. Staffan de Mistura, arbejder i døgndrift for at få de stridende parter til forhandlingsbordet. Arbejdet baserer sig på resolution 2254, vedtaget i FN's sikkerhedsråd d. 18 december 2015, hvori der kaldes for alle involverede parter at stoppe angreb på civile. Den opfordrer desuden alle medlemmer i aftalen til at støtte målet om våbenhvile, og at FN faciliterer en fredelig, politisk løsning på krigen ved forhandlingsbordet i form af en FN-overvåget overgangsregering med det formål at afholde fredelige og demokratiske folkevalg.

De stridende parter inkluderer den syriske regering og deres allierede, Rusland og Iran. Blandt de nationer der støtter modstandsbevægelserne, tæller USA, Saudi-Arabien og Tyrkiet. Efter de såkaldte Astana-samtaler tilbage i januar 2017 udtalte Rusland, Tyrkiet og Iran i kor, at de støtter FN's resolution 2254 om våbenhvile i Syrien.

Men tilstanden i Syrien fortsætter med at være uholdbar og angreb på civile mænd, kvinder og børn fortsætter i direkte strid med FN's konventioner, der er underskrevet af alle parterne (med undtagelse af terrorist-grupperinger såsom Islamisk Stat).

 

Seneste nyt fra krigen

FN´s Sikkerhedsråd forlængede d. 19 december løsningsplanen for området, og dermed kravet om at den syriske regering fortsat tillader FN-konvojer adgang ved grænserne, med henblik på at kunne forsyne de civile, der er berørt af krigen, med humanitær assistance.

I den forbindelse understregede FN Sikkerhedsråd, at situationen i Syrien vil fortsætte, hvis ikke der findes en politisk løsning.

D. 6. februar I år udtaler Frankrigs udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian: "The indications that we have, show that at the moment chlorine is being used by the Syrian regime". Separat fra Le Drian's udtalelser undersøger FN's krigsforbrydelseseksperter rapporter om brugen af kemiske våben i angreb på civile i byerne Saraqeb og Douma som er nogle af de sidste oprørsbesatte byer i landet. Den Syriske regering nægter at have brugt kemiske våben, og intet er endegyldigt bevist. Dog har den seneste bølge af angreb i området omkring Saraqeb i midt-december, tvunget 300.000 civile fra hus og hjem. FN arbejder fortsat utrætteligt på en fredelig løsning i landet.

FN arbejder fortsat utrætteligt på en fredelig løsning i landet.

I alt estimeres det at 13 millioner mennesker i Syrien har akut brug for humanitær assistance fra FN, 5 millioner mennesker er fordrevet fra hus og hjem, og 6 millioner flygtninge har forladt landet som konsekvens af krigen. En helt ny rapport fra Dansk Flygtningehjælpviser, at for hver syrer der vendte hjem i 2017, blev tre nye drevet på flugt.

Der er brug for en fredelig, politisk løsning for Syrien, og til det er der brug for FN som forligsaktør!