1. januar 0001

#SheDecides bevægelsen fylder 1 år

214 millioner kvinder verden over har ikke adgang til prævention, og 25 millioner aborter foretages hvert år under uansvarlige forhold. I dag, torsdag d. 1 marts markeres She Decides kampagnens 1 års jubilæum med et møde i Pretoria, og gør status over kvinders’ ret til at bestemme over deres egen krop, og fremtiden for kvinders reproduktive rettigheder. Danmarks minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs, og de seje ungdomsdelegater fra DUF deltager. Men hvad er She Decides kampagnen?

SheDecides

Udover at fejre Kvindernes Internationale Kampdag lige om lidt, kan vi i år også fejre at SheDecides bevægelsen har været i luften i et år. SheDecides blev oprettet som øjeblikkeligt modsvar, da Donald Trump I 2017 geninstallerede og udvidede det som kaldes "Global Gag Rule". Reglen betyder, at alle ikke-amerikanske NGO'er, der modtager støtte fra USA, men også de, der modtager støtte fra amerikanske NGO'er, og altså ikke direkte, ikke må give information, henvisninger til eller udføre aborter. Dette drejer sig ikke blot om de midler, de har modtaget fra den amerikanske regering, men alle deres midler, hvor end de midler kommer fra. Gør de det, mister de deres støtte fra den amerikanske regering.

Loven har forhindret piger og kvinder i at få adgang til prævention og sikker abort.  Derudover har det hindret HIV-forebyggelse, lukket helbredsklinikker ned, og lagt mundkurv på de, der taler mod lovgivninger, der forhindrer disse basale rettigheder. Problemet ligger blandt andet i, at mange ikke-amerikanske NGO'er ikke kun specialiserer sig inden for abort, men også tilbyder HIV-behandling og basale helbredsundersøgelser af kvinder. Fratagelsen af midler gør dermed ikke blot udviklingssamarbejde om retten til valget af abort vanskeligt, men også udviklingssamarbejde på andre områder.

I kølvandet på det amerikanske tiltag, tog den hollandske minister for handel og udvikling, Lilianne Ploumen, initiativet til She Decides.  Sidste år mødtes mere en 50 regeringsrepræsentanter, 450 parlamentarikere, NGO'er og private fonde og fik samlet €181 millioner til det formål, at beskytte kvinders rettighed til at vælge over deres egen krop. Bevægelsen fortsætter utrætteligt arbejdet, og blandt andet er minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs en del af de 30 udvalgte 'champions', der skal sprede budskabet, og hun er klar i mælet:

"Alle piger og kvinder skal have ret til at bestemme over egen krop. Med konferencen i dag sætter vi forstærket fokus på behovet for fundamentale rettigheder for kvinder, ret til at bestemme over egen krop og retten til sikker abort. Vi slår endnu engang fast, at der kun er én, der må bestemme over en kvindes krop, og det er hende selv."

Hvis vores Verdensmål skal opfyldes inden 2030, er kvinders ret til selv at bestemme over deres egen krop en helt fundamental nødvendighed. Mål nr. 5 handler om ligestilling mellem køn, og derfor er SheDecides arbejde af så stor vigtighed for os alle. Menneskerettighederne er vores allesammens rettigheder, kvinder som mænd.

Læs mere om SheDecides bevægelsen og støt budskabet her: https://www.shedecides.com/

Du kan også komme med, når vi inviterer til debat med Pernille Fenger, UNFPA i anledning af kvindernes internationale kampdag.